Agrifirm: 'Kwaliteit mais gaat boven kwantiteit'

De mais wordt ieder jaar een stuk korter. Dat is mede het gevolg van de weersomstandigheden, maar ook van de rassenkeuze. Dat stelt nutritionist Leo Tjoonk van Agrifirm.

Agrifirm%3A+%27Kwaliteit+mais+gaat+boven+kwantiteit%27
© Twan Wiermans

Agrifirm houdt alweer een aantal jaren de groei van de mais op verschillende percelen in Nederland bij in de maismonitor. Tjoonk signaleert daarbij dat de mais sinds 2017 aanmerkelijk korter is geworden, gemeten over dezelfde periode.

'Was de mais op die percelen in 2017 nog gemiddeld 284 centimeter, in 2018 was deze 278 centimeter. In 2019 was er met 208 centimeter een dieptepunt, in 2020 komt deze op 212 centimeter uit. In 2019 was er ook wat sprake van droogte. Daarom bleef de maisgroei toen wat achter.'


Begingroei

Ook dit jaar was niet helemaal een topjaar, met koude nachten in mei. 'Vaak is het zo dat als de beginontwikkeling goed is, de mais wel doortrekt naar een mooie lengte. Dat zag je bij onze percelen in 2018 ook, toen de droogte vrij laat intrad', stelt Tjoonk.

De Agrifirm-nutritionist geeft overigens aan dat er niet wordt gemeten in de Achterhoek. De mais in die regio had het in dat jaar door droogte zwaar te verduren.


Tjoonk signaleert verder dat de rassenkeuze ook heeft meegespeeld bij het minder lang worden van de mais. 'In bijvoorbeeld de Dairy Mais Vroeg Excellent zijn vroege rassen gestopt die qua plantlengte lager uitkomen dan vorig jaar. Vroegere rassen blijven over het algemeen korter dan late rassen.'

Ook andere maistelers kiezen volgens Tjoonk meer voor vroegere rassen, waardoor de lengte van de mais minder een rol gaat spelen. 'Ze gaan meer voor kwaliteit dan voor lengte. Mais wordt immers geteelt vanwege de voederwaarde. Ook bij loonwerkers, die de mais verkopen, zien we meer een verschuiving naar kwaliteit. Vroeger was een massaal ogend gewas goed voor een hoge prijs, nu draait het vooral om de kolven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer