Zuidelijke maistelers zien graag vocht, elders probleem minder

Terwijl er in Noord-West Nederland plaatselijk aan vocht geen gebrek is, krijgt in Zuidwest-Nederland de droogte meer vat op het gewas.

Zuidelijke+maistelers+zien+graag+vocht%2C+elders+probleem+minder
© Johan Wissink

Jolan van Noye uit Escharen heeft dringend vocht nodig. 'Vorig weekend hadden we een paar millimeter', stelt hij. Het gras wordt nu beregend. De mais zou in zijn ogen ook bijna moeten worden beregend, maar dit is minder urgent. 'We hopen dat het binnenkort toch gaat regenen, wellicht in het weekend of begin volgende week.'


Overzicht Maismeetnet-deelnemers.

Pieter Peters uit Oirschot ziet dat de bladeren een beetje spits trekken. Hij hoopt ook op regen, zeker nu de korrels worden gevormd. 'Het gewas komt dit weekend wel door, daarna is vocht wel nodig.' De groei is er in zijn mais bijna uit.

Ook voor de meest zuidelijke deelnemer, biologisch melkveehouder Guido Frijns, is water welkom. Bij hem is de het hele voorjaar nog weinig vocht gevallen. 'We hebben nog steeds geen regen van betekenis.' Hij verwacht dat volgende week de pluim erin komt.

Voor Corné Rommens uit Hoeven staat de mais perfect. Het hoogste punt is bereikt, de pluim valt uit om via de kolfkwast kolven te bevruchten.De Brabantse melkveehouder is ook tevreden over het vanggewas, terwijl dit minder goed staat dan vorig jaar. 'Vorig jaar bleef de mais langer weg. Dit jaar heb ik de zaden wat later gezaaid en kwamen de planten sneller op. De concurrentie van het vanggewas is minder.'


Veel regen

Marco Heyblok uit Hippolytushoef klaagt niet over zijn maisgewas. 'Er staat nu topmais. Het gewas is egaal en mooi donkergroen. We hebben de laatste drie weken even heel wat regen gehad. Drie weken terug ging het om 60 millimeter over drie dagen. Zaterdag was dit 15 millimeter en maandag weer 10 millimeter.


Roelof de Jong in Abbega is ook tevreden over zijn mais. 'Het gewas staat er goed, mooi groen bij. De pluim komt eraan.' Wel mist hij wat planten door de droogte bij opkomst en vogelschade. Willy Aarts uit Hallum ziet ook een minpuntje. 'De mais groeit goed. Wel valt de groei op de mindere plekken wat tegen. Hierdoor wordt het geen topjaar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer