VVD%3A+%27Ongelijk+speelveld+neonics+bij+bieten+steeds+groter%27
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

VVD: 'Ongelijk speelveld neonics bij bieten steeds groter'

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft een lijst met vragen ingediend over de waarschijnlijke derogatieverlening van neonicotinoïden (neonics) door Frankrijk. Zij wijst op het ongelijke speelveld in Europa.

Sinds dit jaar is het gebruik van gecoat zaad in de suikerbietenteelt niet langer toegestaan. Frankrijk, het land waar de meeste suikerbieten worden geteeld, was erg vooruitstrevend in het verbod op het gebruik van het gecoate zaad. Nu denkt het land aan een derogatie.


Lodders wijst erop dat elf van de negentien lidstaten het verbod niet langer handhaven en de boeren een derogatie verlenen, zodat ze toch het gecoate zaad kunnen gebruiken. Frankrijk komt nu ook terug op de strenge regelgeving en zal waarschijnlijk het twaalfde land met derogatie zijn. Ook Duitse bietentelers eisen derogatie. 'Hiermee ontstaat een steeds groter ongelijk speelveld', stelt het VVD-Kamerlid.


Milieuwinst blijft achterwege

Daarnaast wijst Lodders erop dat met het verbod de milieuwinst achterwege blijft. Doordat er geen vergelijkbaar alternatief voorhanden is, zijn boeren aangewezen op andere middelen om de plantjes te beschermen. Voor het milieu levert dat per saldo niets op. Ze hoopt daarom dat landbouwminister Carola Schouten met de sector in gesprek gaat over dit dossier.

Met een lijst vragen wil het VVD-Kamerlid meer duidelijkheid. Wat zijn de gevolgen van een verbod op gecoat zaad voor de bietenteelt? Kloppen de plannen van Frankrijk? In hoeverre zijn deze (gewijzigde) inzichten ook voor Nederland van toepassing? Hoeveel landen overwegen een vorm van derogatie voor het gebruik van gecoat zaad? Vindt u een gelijk speelveld belangrijk?

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer