Meer+vergelingsziekte+in+suikerbieten
Nieuws
© Haijo Dodde

Meer vergelingsziekte in suikerbieten

Met het wegvallen van de neonicotinoïden zijn er in suikerbieten dit seizoen meer aantastingen van vergelingsziekten te vinden.

Vooral in het zuidwesten zijn de aantastingen van vergelingsziekte soms ernstig, meldt de agrarische dienst van Suiker Unie. Er zijn daar percelen waar op meer dan 20 procent van de oppervlakte symptomen van vergelingsvirussen te vinden zijn. Ook in de rest van Nederland zijn aantastingen te vinden, maar veelal minder frequent en minder intensief.

Suiker Unie wijst erop dat al eerder in het seizoen is vastgesteld na het wegvallen van de zaadbehandeling met neonicotinoïden meer groene perzikluizen te vinden zijn dan voorgaande seizoenen. Deze plaaginsecten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van de vergelingsziekte en op veel percelen hebben bietentelers luizenbestrijdingen moeten uitvoeren.

Inventarisatie

De agrarische dienst van Suiker Unie inventariseert momenteel hoe groot de aantastingen in de verschillende gebieden daadwerkelijk zijn. Bietentelers wordt via Unitip onder meer gevraagd om voor hun percelen te vermelden of verschijnselen van vergelingsziekte aanwezig zijn.

In een beschrijving van vergelingsziekte op de website van het IRS staat dat de aantastingen vaak in ronde plekken zichtbaar zijn op bietenpercelen. De uiteindelijke opbrengstschade veroorzaakt door het vergelingsvirus kan zomaar oplopen tot meer dan 35 procent.

Eerder rooien

Gewasbeschermingsspecialist Elma Raaijmakers van het IRS vertelt dat bietentelers op dit moment niet veel meer kunnen doen om de gevolgen van vergelingsziekte te beperken. ‘Als er keuze is dan heeft het de voorkeur om percelen met aantastingen eerder te rooien om te voorkomen dat de aantastingen verder uitbreiden.’

Voor de komende jaren vreest Raaijmakers dat de druk van groene perzikluizen en dus ook van vergelingsziekte in suikerbieten alleen maar zal toenemen. ‘Goed en schoon oogsten wordt nog belangrijker, zodat niet al teveel gewasresten op het land achterblijven. Verder zal de bestrijding van opslagbieten in andere gewassen meer aandacht vragen dan voorheen.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer