Vlegeldorsgroep Roswinkel zet traditie voort

Komende zondag houdt de Vlegeldorsgroep Roswinkel voor de 36ste keer de jaarlijkse oogstdag aan de Roswinkelerstraat 58. De deelnemers hebben deze week met hun oude machines weer 3/4 bunder triticale binnengehaald.

Vlegeldorsgroep+Roswinkel+zet+traditie+voort
© Huisman Media

Naast het traditionele vlegeldorsen is er ook het bekende bakken van spekdikken te zien en te proeven. Voor sommige bezoekers een belangrijke reden om naar Roswinkel af te reizen, vertelt Jonny Moesker namens de groep.

De circa twintig deelnemers nemen het werk over dat door bekende Roswinkelaar Harm Joling, de grootvader van Moesker, in gang is gezet. De oud-loonwerker hield een oude Claas SF-combine uit 1962 draaiende en een nog oudere Fahr-breedstrodorsmachine en zelfbinder met geubelaandrijving.

'Gezellig clubje'

Een keer per jaar komen de machines de schuur uit om graan te maaien, te dorsen en op schoven te binden. 'Het is vooral een gezellig clubje bij elkaar. Als er wat moet worden gemaakt, zijn we erbij', vertelt Moesker over de inzet van de groepsleden. 'Vanaf het inzaaien en bijhouden van het gewas tot en met het verwerken van de oogst in augustus doen we het samen.'

Naast (oud-)boeren en medewerkers van loonbedrijven, doen ook 'gewone burgers' mee. Zoals een medewerker van Area Reiniging, uit liefhebberij voor landbouwtechniek. Het eigenlijke vlegeldorsen is volgens Moesker ieder jaar weer een hoogtepunt. 'Het is een handigheidje. Je slaat op de maat en dat geeft een nostalgisch geluid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer