The+PigStory+focust+op+belang+sector
Nieuws
© Huisman Media

The PigStory focust op belang sector

De nieuwe informatieve website over de varkenshouderij, The PigStory, is zo goed als klaar. Op de binnen enkele weken te lanceren website brengt de varkenshouderij de maatschappelijke waarde van de varkenshouderij voor Nederland in beeld.

The PigStory is een gezamenlijk initiatief van het Weekend van het Varken, Varkens in Zicht, Team AgroNL, Boer Bewust, Animalis Futurum, Boerderijeducatie en de POV. 'Wat wij willen is een platform voor burgers in het bijzonder, waar zij terechtkunnen voor informatie en vragen over onze sector', reageert POV-bestuurslid Jose Houben.

Dat het werk in de varkenshouderij plaatsvindt in gesloten stallen, noemt Houben richting consument een nadeel. 'Met The PigStory willen wij zichtbaar maken wat er achter onze staldeuren gebeurt, maar vooral ook in beeld brengen wat onze sector voor Nederland betekent als het gaat om economie, werkgelegenheid en bijvoorbeeld duurzame energie.'


Ondersteunende filmpjes

De website wordt breed gevuld met een veelheid aan informatie uit de varkenshouderij. Die krijgt ondersteuning door filmpjes die 2 minuten duren en waarvan de eerste 25 augustus te zien is via Facebook en Instagram. Die actie loopt tot eind december. In die periode zien in totaal acht filmpjes het licht.

In de filmpjes komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij. Ze brengen de hele cyclus op het vermeerderings- en vleesvarkensbedrijf in beeld, van het insemineren tot het afleveren van vleesvarkens. Maar er is bijvoorbeeld ook een film gewijd aan wie er nu allemaal op het boerenerf komen. Een andere film brengt in beeld wat er zoal van varkens wordt gemaakt.


Boekje voor onderwijs

De filmpjes op The PigStory worden ondersteund door een boekje dat de stichting Boerderijeducatie heeft gemaakt. Alle lagere scholen in Nederland krijgen dat boekje opgestuurd.

De filmpjes werden in eerste instantie gemaakt in het kader van het Weekend van het Varken. Dat zou dit jaar weer plaatsvinden op 12 en 13 september, maar gaat in verband met de coronacrisis niet door. Wel komt er een nieuwe routekaart met daarop alle 26 zichtstallen die Nederland telt. Belangstellenden kunnen deze te allen tijde een bezoek brengen.


Uit pr-budget

The PigStory wordt betaald uit het budget van 200.000 euro dat de POV dit jaar reserveerde voor sector pr. In september komen de vertegenwoordigers van de verschillende partijen weer bij elkaar om te brainstormen over nieuwe ideeën voor de site en voor filmpjes.

'Samen zijn we heel wat mans en staan we sterker', zegt Houben over de samenwerking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer