Schouten wil voorjaarsverbod bemesting mais

Een verbod op de bemesting van drijfmest of vloeibaar zuiveringsslib van maisland voor 1 april op zand en lössgrond. Met deze maatregel wil landbouwminister Carola Schouten de uitspoeling van meststoffen beperken. Veehouders moeten daarbij voor 1 februari aangeven welke percelen ze dat jaar gaan inzetten voor de maisteelt.

Schouten+wil+voorjaarsverbod+bemesting+mais
© Johan Wissink

Dit verbod ligt ter inzage voor internetconsultatie. De aanpassing moet leiden tot meer precisiebemesting. De juiste mest moet op het juiste moment worden aangewend om verliezen te voorkomen. Omdat mais pas vanaf half april wordt gezaaid, wil Schouten dat hier kort van tevoren, vanaf 1 april, wordt bemest. Hierdoor wil ze het risico op uitspoeling verkleinen, vooral bij een nat voorjaar.


Geen drijfmest in de rij

De minister wilde eerst gaan voor het toepassen van drijfmest in de rij, wat zou leiden tot minder nitraatuitspoeling. Omdat dit onder minder ideale, natte omstandigheden kan leiden tot een verdichting van de bodem en daardoor minder opname van stikstof door de plant, is de bewindsvrouw hiervan afgestapt.

Een andere reden om van deze verplichting af te zien, is dat voor rijenbemesting aanzienlijke investeringen nodig zijn, terwijl de meerwaarde niet buiten kijf staat.


Bittere pil

Dit is mogelijk een bittere pil voor loonwerkers die al in dit systeem hebben geïnvesteerd. Dit systeem wordt al enkele jaren bij sommige melkveehouders toegepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer