Betuwse kweker oogst pioenrozen

Kweker Hetty van Asch oogst pioenrozen in Opijnen, in de Gelderse gemeente West Betuwe. De soort Monsieur Jules Elie met lichte stelen en grote roze bloemen wordt tussen vlak voor Moederdag en half juni geoogst.

Betuwse+kweker+oogst+pioenrozen
© Dirk Hol

De bloemen zijn vaak zo groot dat de steel ze niet kan dragen. Daarom staan ze meestal in een hoge vaas, ter ondersteuning.

De plant is als knol geplant en vanaf het derde jaar kan er volop worden geoogst. Daarna gaat de plant nog lang mee, zegt de kweker. 'Ik hoor soms tot wel twintig jaar. Deze staan er nu zeven jaar, maar op mijn andere perceel oogst ik ze al twaalf jaar.'


Prijsontwikkeling

Van Asch teelt nog meer soorten pioenrozen, zoals de Red Charm. 'Met Hemelvaart konden we het bijna niet bijbenen.' De prijsontwikkeling is goed met 30 tot 60 cent per tak. 'Dat is prima, al is er wel veel dagvariatie op de veilingklok.'

Verder heeft de kweker pluischrysanten, roze en wit gipskruid en Malus sierappels staan. 'Die takken snijden we vanaf oktober, wanneer er rode appeltjes aan komen.'


Hulp

De ondernemer runt de kwekerij niet helemaal alleen. 'Af en toe helpt mijn vriend, vooral met technische hand-en-spandiensten. En bij de oogst assisteren hulpkrachten.'

Dat Van Asch als vrouw de scepter zwaait, deed tien jaar geleden nog weleens de wenkbrauwen fronsen. 'Maar die tijd hebben we wel gehad. Je ziet het aandeel vrouwen in alle sectoren toenemen, ook in het kwekerijbedrijf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer