Minder Valentijnsrozen, maar betere prijzen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in de aanloop naar Valentijnsdag ruim 152 miljoen rozen verhandeld.

Minder+Valentijnsrozen%2C+maar+betere+prijzen
© Ronald Goedheer

In vergelijking met vorig jaar is dat 9 procent minder. 'Dit komt doordat het in Kenia erg veel heeft geregend in de afgelopen periode', zegt Guido Vollebregt, productmanager roos bij FloraHolland.

De schaarste heeft geleid tot een hogere middenprijs. 'De totale middenprijs steeg met ruim 10 procent en de middenprijs vanuit Kenia is zelfs met een kleine 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar', stelt Vollebregt. De omzet bij FloraHolland voor de productgroep roos is daardoor nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met 2019.

Drie productiegebieden

FloraHolland krijgt rozen aangevoerd uit drie grote productiegebieden: Kenia, Nederland en Ethiopië. In omzet is de verdeling: Kenia 40 procent, Nederland 39 procent en Ethiopië 21 procent.

Het aantal stuks dat vanuit Nederland komt, is gelijk aan het afgelopen jaar. Nederlandse kwekers profiteren van de schaarste op de markt ondanks dat ze een iets ander segment rozen telen. In vergelijking met 2019 ontvangen Nederlandse telers een kleine 3 procent hogere middenprijs.

22 procent minder stelen

Vanuit Kenia zijn er door de vele regenval in combinatie met minder zonuren 22 procent minder stelen aangevoerd. In tegenstelling tot Kenia heeft buurland Ethiopië juist te maken gehad met uitzonderlijk groeizaam weer voor de tijd van het jaar. In dit land is het normaal gesproken te koud om voor Valentijnsdag grote volumes aan te voeren.

Hogere temperaturen resulteerden in een ongeveer 5 procent groter aanbod. Door de schaarste aan rozen ontvingen kwekers uit Ethiopië prijzen die ruim 11 procent hoger waren dan vorig jaar. Valentijnsdag wordt op 14 februari gevierd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer