Nederlandse+wijnboeren+oogsten+20+procent+minder
Nieuws
© VidiPhoto

Nederlandse wijnboeren oogsten 20 procent minder

De Nederlandse wijnproductie lijkt dit jaar fors lager uit te vallen dan na het recordjaar in 2018.

Uit cijfers van de wijnsector blijkt dat dit jaar in Nederland waarschijnlijk zo’n 1 miljoen flessen geproduceerd worden. Vorig jaar was dat nog 1,25 miljoen flessen. Volgens de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren was het voorjaar van 2019 te koud, de zomer te heet en de maanden september en oktober juist te nat voor een optimale productie.

Peter van Houtert voorzitter van de vereniging zegt dat de sector niet wakker ligt van de lagere productie. ‘Het is niet dramatisch’, zegt hij. ‘De productie daalt, dat klopt. Maar na een extreem goede oogst in 2018 gaan we nu terug naar een gemiddelde oogst.’

Nachtvorst

Wijnboer Adam Dijkstra meldt op vragen van de NOS over de wijnproductie in 2019 dat sommige collega’s van hem maar een halve oogst hebben. Vooral voor de wijngaarden die getroffen zijn door de nachtvorst kan de uiteindelijke productie behoorlijk tegenvallen. ‘Dan is het een verloren jaar’, constateert Dijkstra.

Overigens drinken Nederlandse consumenten relatief weinig wijn van eigen bodem. Dijkstra schat het aandeel geconsumeerde wijn afkomstig van Nederlandse wijnboeren op niet meer dan 1 procent.

Wereldwijd kleinere productie

Ook wereldwijd valt de wijnproductie tegen, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). Ook grote productielanden als Frankrijk, Italië en Spanje hadden te maken met ongunstig voorjaarsweer. OIV schat de totale wereldproductie op 263 miljoen hectoliter wijn. Dat is 10 procent minder dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer