Coöperatie Leegveld groeit stap voor stap

Vier agrarisch ondernemers en bewoners van het Leegveld in Deurne vormen sinds 2019 Coöperatie Leegveld. Via deze samenwerkingsvorm verkopen ze onder andere melk, pannenkoekenmeel, eieren, gedroogde worst en honing. 'In de komende periode willen we ons productaanbod verder uitbreiden en onze afzetmarkt vergroten.'

Co%C3%B6peratie+Leegveld+groeit+stap+voor+stap
© Gerben van den Broek

Coöperatie Leegveld wordt gevormd door het melkveebedrijf van Arjan Manders en Arjan van Leeuwen, imker Hans van Rijswick, Leny van den Eijnden van Natuurpoort de Peel en het bedrijf met scharrelvarkens van Rob van Helmond. Het bedrijf is vernoemd naar het gebied in de Peelregio waar de bedrijven van de vier coöperatieleden gevestigd zijn.

Het is een fraai gebied dat grenst aan de Deurnsche Peel en waar ook Natuurpoort de Peel van de familie Van den Eijnden is gevestigd. Bovendien loopt de Mariapeelfietsroute langs de bedrijven, goed voor veel recreanten op een mooie zomerse dag.


Verse melk tappen

Het houten gebouw met de melktap springt direct in het oog bij het oprijden van het erf van het melkveebedrijf van Arjan Manders en Arjan van Leeuwen aan het Leegveld in Deurne. 'Mensen kunnen hier zelf verse melk tappen, maar we verkopen ook producten van onze buren', legt Arjan Manders uit.

We promoten ook elkaar en de Peelregio als trekpleister

Arjan Manders, melkveehouder in Deurne

'Zoals de natuurzuivere honing van de bijenvolken van Hans van Rijswick en de gedroogde worst van de scharrelvarkens van Rob van Helmond en Natuurpoort de Peel. Verder kunnen bezoekers bij onze buren en bij ons een kijkje nemen in de half open stal, of een hapje en drankje doen op het terras bij Natuurpoort de Peel.'


Brood en Spelen

Het idee voor Coöperatie Leegveld ontstond in 2018. 'Destijds hebben wij als buurt meegedaan aan de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen van het College van Rijksadviseurs. Deze prijsvraag was erop gericht om boeren en grondeigenaars de kans te bieden samen met ontwerpers en kunstenaars na te denken over de toekomst van hun bedrijven.

Manders: 'Zo is het idee ontstaan om vanuit één merknaam, 'de Leegvelder', gezamenlijk producten en activiteiten in de markt te gaan zetten. Daarbij zien we het Leegveld als één erf. We zijn bij Brood en Spelen niet in de prijzen gevallen met ons idee, maar wilden het wel graag verder uitwerken. Daarom hebben wij contact gezocht met Innovatiehuis de Peel.'Het Innovatiehuis heeft geholpen meer structuur aan te brengen in de ideeën en deze verder uit te werken naar een concept met een verdienmodel, vervolgt Manders. 'Inmiddels begint dit zijn eerste vruchten af te werpen.'


Allerlei voordelen

Volgens de Brabantse melkveehouder biedt de samenwerking tal van voordelen. 'We vullen elkaar als bedrijven op allerlei manieren aan. Niet alleen vergroten we de vraag naar onze producten, maar we promoten ook elkaar en de Peelregio als toeristische trekpleister. We ontvangen veel leuke reacties. De laatste maanden zien we steeds meer mensen uit de buurt die hier bijvoorbeeld hun zuivel komen kopen.'

De afgelopen periode is de lokale afzet volgens Manders enorm gestegen. 'Veel mensen hebben door de coronacrisis meer tijd en zijn ook bewuster met hun voeding bezig. Op dit moment zijn we vooral bekend door mond-tot-mondreclame. In de komende periode willen we als coöperatie ons productaanbod verder uitbreiden en proberen meer mensen te bereiken. Zo willen we Coöperatie Leegveld stapje voor stapje verder uitbouwen.'


Leden hebben eigen inkomen

Een voordeel is dat alle vier de leden hun eigen inkomen hebben. 'Daardoor zijn we niet afhankelijk van de inkomsten uit de coöperatie en is er ruimte om te experimenteren. Maar het uiteindelijke doel is natuurlijk dat ook de coöperatie geld gaat verdienen.'

Manders geeft aan dat ook andere ondernemers uit de regio zich kunnen aansluiten bij de coöperatie. 'Als zij toegevoegde waarde kunnen leveren en zich kunnen vinden in de doelstellingen, zijn ze van harte welkom. Verder staan we open voor samenwerking met andere regionale initiatieven, zoals de Peelconnectie.'


Kansen rondom natuurbeheer

Naast de verkoop van boerderijproducten ziet de ondernemer ook kansen en mogelijkheden als het gaat om natuurbeheer in de regio. Manders: 'Wij hebben vernomen dat de komende jaren in dit gebied tientallen hectares natuurgrond beschikbaar komen die moeten worden beheerd.'

Nu worden deze gronden allemaal nog apart beheerd. 'Als ondernemers willen wij de gronden in dit gebied erg graag bij bij onze coöperatie betrekken, om deze gezamenlijk te exploiteren en te kijken welke kansen er liggen om het gebied verder te versterken', zegt de melkveehouder.

'Dat kan bijvoorbeeld door producten te gaan verbouwen op het land, maar ook door rondleidingen te geven in het gebied. Zo kunnen we samen de landbouw en het toerisme in deze regio verder versterken', besluit de ondernemer.


Leegveld staat voor grote natuuropgave

Het gebied Leegveld, wat dialect is voor laag veld, ligt tegen de Deurnsche Peel aan. De landbouwstructuur wordt gedomineerd door rundveebedrijven. In totaal moet 200 hectare landbouwgrond worden omgevormd tot nieuwe natuur en het grondwaterpeil wordt verhoogd om het hoogveen te beschermen. De provincie heeft voor het gebied een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) vastgesteld voor 80 van de 200 hectare landbouwgrond. De rest is of wordt aangekocht. In de werkgroep Leegveld zijn landbouw, natuur, recreatie en burgers vertegenwoordigd. Namens de boeren zitten onder meer Arjan Manders en John Verhoeven hierin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer