Familie splitst bedrijf AltaNova in drieën

Met de toetreding van de 27-jarige Reinier is AltaNova, het familiebedrijf van de familie Hoogendoorn, opgesplitst in drie bedrijven. Ze hebben ieder hun eigen bedrijfsvoering, maar doen zaken als verkoop en marketing gezamenlijk.

Familie+splitst+bedrijf+AltaNova+in+drie%C3%ABn
© PIm Mul

AltaNova is een familiebedrijf dat is gespecialiseerd in het kweken van kamer-, kuip- en tuinplanten. Reinier Hoogendoorn, een 27-jarige telg uit de tweede generatie, bestiert met zijn vader en oom de kwekerijen in Zevenhuizen, Moerkapelle en Portugal.

'Ik ben op 1 januari 2019 officieel toegetreden, nadat ik vijf jaar bij het bedrijf van mijn broer Harm in Luttelgeest had gewerkt. Dat was handig tijdens mijn studie aan Aeres Hogeschool in Dronten', vertelt Hoogendoorn.

De familieleden hebben de afgelopen jaren de koppen bij elkaar gestoken om te bespreken hoe ze in de toekomst verder wilden gaan. Ze gingen voor drie afzonderlijke bedrijven, waarbinnen onder meer verkoop, marketing, boekhouding en personeelszaken gezamenlijk wordt geregeld.

We beseften dat we meer aandacht moesten besteden aan communicatie en zichtbaarheid

Reinier Hoogendoorn, mede-eigenaar van AltaNova

Nieuwe huisstijl

Voor het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl hebben de ondernemers contact gezocht met marketing- en communicatiebureau Pull Position. Hoogendoorn: 'Samen met de nieuwe bedrijfsvoering, beseften we dat we meer aandacht zouden moeten besteden aan communicatie en zichtbaarheid.'

Pull Position heeft gezorgd voor een professionele website, die ze up-to-date houden voor de familie. 'Zij verzorgen ook onze uitingen op social media. En ze zorgen drie keer per jaar voor een fotograaf die beelden komt maken van onze bloeiende planten. Die beelden gebruiken ze vervolgens weer als content. We krijgen van hen maandelijks te horen hoeveel volgers we hebben en hoe vaak onze berichten zijn bekeken', legt de Zuid-Hollandse kweker uit.In de praktijk betekent de splitsing in drie bedrijven dat Hoogendoorns broer Harm zijn eigen kwekerij van bloeiende planten in Luttelgeest heeft. Net als broer Geert-Jan samen met Anton, de broer van hun vader. In zijn eigen bedrijf is Hoogendoorns oom Rien verantwoordelijk voor de kwekerij In Moerkapelle, waar hij jaarrond stephanotis kweekt. Reinier Hoogendoorn zelf runt samen met zijn vader de bloeiendeplantenkwekerijen in Zevenhuizen en Portugal.


Bedrijfsovername

'Onze doelstelling is om in een periode van vijf jaar naar overname toe te werken', zegt Hoogendoorn. In Zevenhuizen vindt de productie van de kamerjasmijn plaats, onder andere in 12 centimeterpotten voor de retail. De planten uit Portugal komen daar ook terecht, om ze te laten acclimatiseren voor uitlevering.

Het bedrijf in het Portugese Cavaleiro is in 2002 gestart, nadat de oprichters van de kwekerij op zoek waren gegaan naar een nieuwe locatie. Eentje met een klimaat dat het mogelijk maakt om met simpele tunnelkassen te werken en waar de lonen lager zijn.


De kniphofia is een nieuw product.
De kniphofia is een nieuw product. © Pull Position

'We werken daar met een Nederlandse bedrijfsleider en een vast team van Portugese werknemers', laat Hoogendoorn weten. 'In het hoogseizoen huren we Nepalese uitzendkrachten in, wat in Portugal vrij gebruikelijk is.'


Kwekerij in Portugal

De Portugese kwekerij, waar Hoogendoorn en zijn vader beurtelings eens per week heengaan, produceert terras- en tuinplanten, maar geen kamerplanten. Dankzij het zachtere klimaat kunnen de kwekers tuinplanten als de echinacea, salvia en kniphofia al in mei op de markt brengen, in plaats van in juni zoals andere kwekerijen doen.

Om de logistiek rondom de plantenstromen te verbeteren, vindt deze zomer een verbouwing in Zevenhuizen plaats. Zo krijgt de kwekerij een dubbel laaddok aan de voorkant en een grotere verwerkingsruimte. Dat maakt het plaatsen van de daghandel op karren gemakkelijker. 'Op hoogtijdagen pakken we wel vierhonderd CC-karren per dag in. Daarom is het hoog tijd dat we deze locatie aanpakken', zegt de kweker.


Locaties samenvoegen

'Onze droom is om de locaties in Zevenhuizen en Moerkapelle samen te voegen, maar het valt niet mee om daar in de gemeente Zuidplas ruimte voor te vinden.' Verhuizen naar de Flevopolder is wat betreft Hoogendoorn geen optie, vanwege de huidige gunstige ligging ten opzichte van Naaldwijk en Aalsmeer. En vanwege het personeelsbestand waar weinig verloop in zit.


Potten zijn van gerecycled plastic zonder carbon black.
Potten zijn van gerecycled plastic zonder carbon black. © PIm Mul

De kwekerij werkt zo duurzaam mogelijk en heeft het gebruik van chemische middelen de afgelopen vier jaar met 80 procent teruggebracht via de inzet van natuurlijke vijanden en biologische middelen. De potten en etiketten zijn gemaakt van gerecycled plastic, waarin geen carbon black is verwerkt. Zo blijven ze scanbaar.

Dit jaar heeft Alta Nova drie nieuwe nicheproducten op de markt geïntroduceerd. In de toekomst wil Hoogendoorn dat aantal verhogen.


Kwekerij heeft jaarlijks nieuwe plant

Kwekerij AltaNova is in 1982 opgericht door de broers Kees en Koos Hoogendoorn. De vijf huidige locaties beslaan in totaal ruim 23 hectare: 2,5 hectare in Moerkapelle, 2 hectare in Zevenhuizen, twee locaties van respectievelijk 4 en 5 hectare in Luttelgeest en 10 hectare in Portugal. Jaarlijks produceren de kwekerijen zo'n 2,5 miljoen planten. Die zijn met name bestemd voor Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië. De verkoop verloopt over het algemeen via exporteurs, waarbij zo'n 40 procent is bestemd voor de retail en 60 procent voor tuincentra en bloemisterijen. Bij de bedrijven in Nederland zijn zo'n 50 mensen in vaste dienst, aangevuld met uitzendkrachten en scholieren. In de praktijk komt dat neer op 100 tot 150 fulltime banen. In de kamerplanten is AltaNova marktleider in jasmijn en in de kuipplanten in brem. Jaarlijks brengen de kwekerijen nieuwe producten op de markt, zoals de kniphofia, Pyracantha 'Red Star' en Salvia Salgoon.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer