Plantenkweker: 'Of we financieel overleven zien we straks wel weer'

ZLTO-directeur Kathleen Goense bezocht woensdag bloemen- en plantenkwekers Gert-Jan en Aariejo Hooijman uit Vught om te horen hoe zij om gaan met de coronacrisis. 'Voor ons is de financiële onzekerheid eigenlijk bijzaak.'

Plantenkweker%3A+%27Of+we+financieel+overleven+zien+we+straks+wel+weer%27
© Jasper Schel

Het kwekersechtpaar teelt onder meer amaryllis, hortensia, zonnebloem en perkgoed en kopen andere bloemen in bij een lijnrijder. Alles wordt in de eigen winkel verkocht en ze hebben acht medewerkers. 'Omdat we heel veel uitvaarten doen, zien we dat het echt heel heftig is. Het is hartverscheurend', zegt Gert-Jan Hooijman (55). 'Het is verschrikkelijk voor diegenen die het treft.'

Zelf draaien ze door de coronacrisis 'de helft van normaal'. 'We hebben arbeidstijdverkorting aangevraagd en vragen aan ons personeel wat ze zelf willen. Zij lopen bij het werk ook risico op besmetting natuurlijk. Ze moeten samenwerken en dat is heel lastig. Ik houd ook afstand van klanten in de winkel. We moeten nu besluiten of we het perkgoed al dan niet op gaan potten.'

Spanning

Bij elke persconferentie wachten de telers in spanning af of ze de winkel moeten sluiten. 'Je moet door en hopen dat het de goede kant opgaat. We zijn ook terughoudend met inkopen, want als we ineens moeten sluiten, kunnen we het weggooien. Maar wij vallen niet zomaar om, omdat we maar een klein bedrijf zijn en niet zwaar gefinancierd, zoals de moderne glastuinbouwbedrijven. Het zou heel erg zijn als die wel omvallen.'

Bekijk alle artikelen over het coronavirus


Maar alle mogelijke financiële gevolgen van de coronacrisis vinden ze eigenlijk maar bijzaak. 'Onze dochter heeft twee jaar geleden een hersenbloeding gehad en revalideert nu in een woonzorgcentrum', verklaart Gert-Jan de relativering. 'Ook zij behoort tot de risicogroep. Dus wij zijn heel bang voor haar gezondheid. En we mogen ook niet naar haar toe. Dat is heel hard. Of we het financieel overleven, zien we straks wel weer.'

Hard getroffen

Goense begrijpt dat maar al te goed. 'Onze leden hebben allemaal familiebedrijven en de een wordt door deze crisis harder getroffen dan de ander. Maar het begint voor iedereen bij de basis en dat is gezondheid.' ZLTO-medewerkers kregen deze week allemaal een bos bloemen van de ZLTO-directie als dank voor hun inzet tijdens deze crisis.

'Dat verdient waardering. En daarmee steunen we als bedrijf ook een beetje de sierteeltsector', zegt Goense. 'We hopen dat veel bedrijven dit doen. Er wordt op heel veel plekken onder heel bijzondere omstandigheden toch doorgewerkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer