Veiling Rhein-Maas strenger, maar positief over markt

Veiling Rhein-Maas heeft de afgelopen dagen een positieve marktontwikkeling doorgemaakt, die ook voor de volgende week richting Pasen wordt verwacht. Toch scherpt ze de controle en regulering van aanvoer aan.

Veiling+Rhein%2DMaas+strenger%2C+maar+positief+over+markt
© Thierry Schut Fotografie

Met het oog op de laatste veildagen is het noodzakelijk om maatregelen met betrekking tot de controle op aantallen van potplanten door te voeren, meldt de veiling. Het doel hierbij is door middel van een afgestemd assortiment een stabiele prijsvorming aan de klok te houden.

De weersverwachting voor de komende twee weken, dus ook voor Pasen, is met verwachte temperaturen van boven de 20 graden ronduit goed. Veel eindconsumenten zitten overwegend thuis en willen hun tuin en huis verfraaien. Dus togen ze naar tuincentra.

Nedersaksen opent tuincentra

Bovendien mogen tuincentra en doe-het-zelf-winkels in de Duitse deelstaat Nedersaksen vanaf zaterdag weer voor consumenten geopend zijn. De veiling hoopt hier goed garen bij te spinnen. Om deze positieve ontwikkelingen ook voor de veiling in de juiste richting te sturen, ziet Rhein-Maas zich gedwongen verscherpte aanvoermaatregelen streng te handhaven.

'Tuincentra en doe-het-zelf-winkels in de Duitse deelstaat Nedersaksen mogen vanaf zaterdag weer voor consumenten geopend zijn'

'Wij wijzen onze aanvoerders er nogmaals op dat een overschrijding van de weekmelding niet is toegestaan. Alleen datgene wat in de weekmelding aangemeld en geaccepteerd is, mag worden aangevoerd', schrijft ze in een bericht aan de leden.

Aanvoerders persoonlijk geïnformeerd

Aanvoerders die deze week al zonder weekmelding hebben aangevoerd of die hun aangemelde aanvoerhoeveelheden hebben overschreden, worden hierover persoonlijk geïnformeerd, maakt veiling Rhein-Maas duidelijk. 'Onze medewerkers zullen de aanvoerhoeveelheden met onmiddellijke ingang versterkt controleren. Wij verzoeken kwekers dringend deze werkwijze aan te houden.'

In geval van niet-naleving zijn is de veiling genoodzaakt maatregelen te nemen. Zo berekent de aanvoerder voor niet toegestane aanvoer 20 euro per ladingdrager, zoals vermeld in de aanvoertarieven.

Afvalverwerkingskosten

Verder worden deze producten niet verkocht, onderstreept de veiling. De aanvoerder heeft dan wel de mogelijkheid de niet toegestane aanvoer binnen 24 uur in Straelen-Herongen af te halen. Als dit niet lukt worden de producten vernietigd en de afvalverwerkingskosten ('Entsorgungsgebühren') bij de aanvoerder in rekening gebracht.

De veiling meldt tevens in het kader van de huidige hygiënevoorschriften en beschermingsmaatregelen momenteel minder personeel in het 'Teilkarren-Lager' in te kunnen zetten, omdat veel enkele lagen gekocht worden.

Klokvoorverkoop

Daarom verzoekt de veiling klanten, zover dit mogelijk is, om meer dan één laag te kopen, vooral ook bij klokvoorverkoop, om het verdeelproces te versnellen. Ze raadt aanvoerders daarom aan, om vooral monster- en grote partijen aan te voeren.

Rhein-Maas heeft in dit verband ook maatregelen genomen, zo wordt bijvoorbeeld - afhankelijk van de situatie en navraag - meer dan één laag geveild en wordt de veilvolgorde aangepast, om de verdeling in het 'Teilkarren-Lager' positief te beïnvloeden.

Beschermde schermen tribunezitplaatsen

Om de veiligheid van klanten, die geen gebruik maken van Kopen-Op-Afstand (KOA), in de afmijnzaal ter plaatse in Straelen-Herongen verder te verhogen, worden op dit moment beschermende schermen bij de tribunezitplaatsen geïnstalleerd. Deze zullen maandag beschikbaar zijn, laat de veiling weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer