Tachtig+herten+vreten+weiland+kaal+op+de+Veluwe
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tachtig herten vreten weiland kaal op de Veluwe

Melkveehouder Eefje Meihuizen uit Leuvenum herstelt de draad langs haar weiland. Er stonden afgelopen week tussen de vijftig en tachtig herten in de percelen achter en naast de boerderij aan de rand van de Veluwe.

De herten lopen de draden kapot en vreten het gras op. 'De herten hebben een hele passage gemaakt tussen het weiland en het bos onder de draad door', ziet Meihuizen. 'Omdat ze steeds op dezelfde paden lopen, maken ze het hele talud van de wei kapot.'

Dat zorgt soms voor hachelijke situaties. 'Van de zomer liepen de koeien ook onder de draad door om verkoeling te zoeken in de sloot. Maar ze liepen daarna niet terug de wei in, maar volgden de sloot tot aan de weg.'

Voer bijkopen

Meihuizen houdt zeventig koeien op 54 hectare, maar toch moet zij soms voer bijkopen omdat de herten de wei kort houden. 'Dit geeft wel aan dat er heel veel wordt opgevreten. Dit is een overkill aan biodiversiteit. De herten horen bij dit gebied, dat is geen probleem, maar het zijn er nu gewoon te veel.'

Provincie Gelderland gaat de schade aan gras door edelherten volledig vergoeden in het gebied rond Leuvenum en Staverden. De boeren hoeven de taxatie niet zelf aan te vragen, dat gebeurt automatisch. 'De taxateur komt elke week kijken wat de schade is. We zijn dus heel benieuwd hoe dit uitpakt en we zijn blij dat deze regeling er is. Het geeft ons het gevoel dat we serieus worden genomen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer