Rijgerelateerde+landbouw+met+meer+biodiversiteit
Nieuws
© Amazone

Rijgerelateerde landbouw met meer biodiversiteit

Amazone gaat samen met Agravis Raiffeisen en Schmotzer Hacktechnik dit jaar een veldproef starten onder de titel Contolled Row Farmig (CRF). Het gaat om een nieuwe rijgerelateerde landbouwmethode met aandacht voor biodiversiteit.

De visie van het agro-ecologische akkerbouwsysteem CRF bestaat uit het op behoefte afgestemde gebruik van middelen om passende opbrengsten te halen, in combinatie met een maximale bijdrage aan de biodiversiteit. Het doel is om de biodiversiteit intensief te bevorderen en tegelijk een hoge efficiëntie in de landbouw te bereiken. Beide doelen moeten elkaar ook ondersteunen.

Alle gewassen worden in het CRF-concept op een rijbreedte van 50 centimeter geteeld, waarbij het graan in dubbele rijen wordt gezaaid. Afhankelijk van de gewasrotatie kan de rij 25 centimeter worden verschoven, als dit bijvoorbeeld gunstig is voor het gewas. Zaaien gebeurt meestal in combinatie met rijgerichte bemesting. De gewasbescherming is overwegend rijgerelateerd. Bij alle bewerkingen wordt gebruikgemaakt van RTK-gps en camerabesturing.


Begeleidende planten

Schmotzer Hacktechnik maakt gebruik van mechanische onkruidbestrijding in combinatie met rijgerelateerde gewasbescherming, gerichte bemesting en het zaaien van begeleidende planten tussen de rijen. Deze begeleidende planten, zonder direct contact met bemesting en gewasbescherming, leveren een positieve bijdrage aan de fytosanitaire ondersteuning van het hoofdgewas, aan de bodemvruchtbaarheid en aan de biodiversiteit. Deze planten worden actief beheerd.

De CRF-experimenten vergelijken twee verschillende intensiteiten: één variant richt zich op de maximale opbrengst met weinig concurrentie van begeleidende planten. De tweede variant richt zich op biodiversiteit met een verminderde intensiteit van kunstmest en gewasbescherming. Voor de twee CRF-varianten worden twee intensiteitsniveaus van het gebruikelijke gebiedsmanagement vergeleken.


Vruchtwisseling

In de directe omgeving van de Amazone-hoofdfabriek in Hasbergen-Gaste ligt het 10 hectare grote testgebied van Amazone. Typisch voor de regio is de zesdelige vruchtwisseling met graan en mais. Het is ontworpen voor de teelt van koolzaad en peulvruchten en voor intensieve teelt volgens duurzame principes. Met de gelijktijdige teelt van vier gewassen in vier varianten op één oppervlak, wordt een goede basis gelegd voor de intensieve uitwisseling met de praktijk.

De akkerbouwexperts en ontwikkelaars van Amazone en Schmotzer Hacktechnik zullen in de proeven nieuwe technologieën en tools ontwikkelen en testen. Agravis verkoopadvies voor plantenteelt is betrokken bij het selecteren van de juiste rassen en middelen voor het CRF-systeem. Het gebruik en testen van diverse digitale methoden is een onderdeel van het project.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer