N-norm verruimd bij hoge graanopbrengsten

De regeling dat graantelers op kleigrond extra stikstof mogen strooien bij hoge opbrengsten is sinds kort opgenomen in de Staatscourant.

N%2Dnorm+verruimd+bij+hoge+graanopbrengsten
© Nieuwe Oogst

In het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn was deze regeling die sinds enkele jaren ook geldt voor suikerbieten en fritesaardappelen op kleigrond al aangekondigd.

De aanvulling is van toepassing op wintertarwe, zomertarwe, wintergerst en zomergerst. Een extra hoeveelheid stikstof mag worden toegepast als de opbrengst op een bedrijf de afgelopen drie kalenderjaren boven een bepaalde drempelwaarde is uitgekomen.

Drempelwaarde

Voor wintertarwe is de drempelwaarde 9 ton per hectare en de verhoging van de stikstofnorm die daarbij hoort is 15 kilo per hectare. Voor zomertarwe geldt een verhoging van 20 kilo stikstof bij opbrengsten van 8 ton en meer.

De drempelwaarde van wintergerst is ook 9 ton en de verhoging die daarbij hoort is 20 kilo stikstof. Bij zomergerst betreft de hogere norm maar liefst 30 kilo stikstof per hectare bij opbrengsten van meer dan 7 ton per hectare.

Overgangsregime

Voor de regeling geldt een overgangsregime. Graantelers kunnen in 2014 gebruik maken van de hogere normen al ze hun bovengemiddelde opbrengsten kunnen aantonen in 2013. Daarvoor geldt een aanmeldtermijn tot 15 september. Wie dit jaar gebruik maakt van de ruimere norm, moet zich dus binnen zes weken melden bij RVO.

Met de erkenning van deze regeling gaat staatssecretaris Sharon Dijksma ervan uit dat de extra uitspoeling vanwege de hogere normen beperkt zal zijn. Zij baseert zich op metingen van relatief lage nitraatconcentraties in ondiep grondwater van kleigebieden.

Voorzitter Jaap Haanstra van LTO vakgroep akkerbouw vindt de verruiming een goede zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer