Twee+op+de+drie+Belgische+boeren+weg+in+veertig+jaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Twee op de drie Belgische boeren weg in veertig jaar

Twee derde van het aantal landbouwbedrijven in België is tussen 1980 en 2019 verdwenen. Dit blijkt uit cijfers van het Belgisch statistiekbureau Statbel.

Met de 'Kerncijfers landbouw 2020' biedt Statbel een overzicht van de huidige situatie en de recentste evoluties in de landbouw in ruime zin, inclusief visserij, met al de fysische, demografische en economische aspecten ervan.

Verschillende andere aspecten die te maken hebben met landbouw komen eveneens aan bod, zoals uitgaven voor voeding, indicatoren betreffende winstgevendheid of de economische betekenis van de landbouw en de voedselindustrie.


Structurele afname

Kenmerkend voor de Belgische landbouwsector is de structurele afname van het aantal landbouwbedrijven en de daarmee gepaard gaande concentratie van gronden en productiemiddelen. Tussen 1980 en 2019 verdween 68 procent van de landbouwbedrijven in België.

In Vlaanderen en Wallonië verdwenen de bedrijven nagenoeg in hetzelfde tempo: gemiddeld 2 procent per jaar. Tijdens diezelfde periode is de gemiddelde oppervlakte per bedrijf verdriedubbeld.


Werkgelegenheid

Ook de werkgelegenheid in de landbouw gaat achteruit: in de sector is tussen 1980 en 2016 62 procent van de banen verloren gegaan. Die daling van het aantal arbeidskrachten is het gevolg van de daling van het aantal landbouwbedrijven, maar ook van de intensivering van de mechanisering.

De landbouwsector zou weer een essentiële rol kunnen spelen gezien de toekomstige milieu- en energie-uitdagingen, aldus Statbel. 'Het groeiende succes van de biologische landbouw in ons land toont aan dat de Belgische landbouw zich kan aanpassen aan de evolutie van onze maatschappij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer