Flinke+impact+coronavirus+op+Europese+dealers+machines
Nieuws
© JCB

Flinke impact coronavirus op Europese dealers machines

Zeker 80 procent van de Europese dealers van landbouwmachines en landbouwapparatuur ervaart de impact van Covid-19. Zo'n 70 procent verwacht een aanzienlijke daling van de omzet en orderportefeuilles, zo blijkt uit een quickscanonderzoek door Climmar.

In totaal hebben 660 dealers van landbouwmachines en -apparatuur uit veertien verschillende landen op de enquête van het internationale dealernetwerk Climmar gereageerd. Dit geeft een goede indicatie van de effecten en impact van de coronacrisis op hun bedrijven.

Uit het onderzoek blijkt dat de effecten van de coronacrisis sterk worden gevoeld door dealerbedrijven en distributeurs in de Europese sector landbouwmachines en -apparatuur. Ongeveer 80 procent van de respondenten ervaart 'beperkt' tot 'veel' gevolgen.


Verkoopafdeling

De belangrijkste pijn wordt gevoeld in de verkoopafdeling van dealerbedrijven. Vooral de verkoop van nieuwe machines stagneert. De verkoop van gebruikte machines is ook aanzienlijk beïnvloed, maar minder dan de verkoop van nieuwe machines.

De effecten van de crisis op de omzet van reparatie- en onderhoudswerkplaatsen zijn minder groot. Dealerbedrijven hebben hier over het algemeen nog genoeg werk. Dit is mede te danken aan het feit dat klanten, vooral in de agrarische sector, hun voorjaarswerk moesten doen en daarvoor werden de machines volop ingezet. Reparatie- en servicewerkzaamheden aan deze machines zijn daarom consequent uitgevoerd.


Financiële steun

Over het algemeen geeft 45 procent van de dealerbedrijven aan dat ze financiële steun nodig hebben om de coronacrisis te overleven. Bedrijven willen vooral acceptabele kredietvoorwaarden van banken en gunstige voorwaarden voor voorraadfinanciering van fabrikanten en machineleveranciers. Aan de andere kant geeft 13 procent van de bedrijven duidelijk aan dat ze geen steunmaatregelen nodig heeft en zonder kan.

De vooruitzichten voor de komende maanden zijn pessimistisch met betrekking tot de ontwikkeling van het orderboek en de omzet van de dealerbedrijven. Meer dan 70 procent van de dealers geeft aan een significante daling te verwachten, waarvan 16 procent zelfs een daling van meer dan 25 procent verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer