Iets+beter+klimaat+voor+fabrikanten+landbouwmachines
Nieuws
© Hendrik Begeman

Iets beter klimaat voor fabrikanten landbouwmachines

De algemene bedrijfsklimaatindex voor landbouwmachines in Europa is licht verbeterd. Dat blijkt uit recente cijfers van de Europese organisatie van landbouwmachinefabrikanten CEMA.

De algemene bedrijfsklimaatindex blijft met -59 punten diep negatief op een schaal van -100 tot + 100. Zo'n 60 procent van de branchevertegenwoordigers beschouwt hun huidige activiteiten als ongunstig. Van de fabrikanten verwacht driekwart de komende zes maanden een dalende omzet.

Hoewel de beperkingen door het coronavirus niet meer zo sterk zijn als een maand geleden, zijn ze er nog steeds. Uit een enquête onder bedrijven blijkt dat de bezettingsgraad van de productiecapaciteit slechts 74 procent is van voor Covid-19.


Ordervolume

Alleen op basis van en dankzij de hoge orderintake uit de periode van voor Covid-19 ligt het ordervolume op een relatief goed niveau. Maar de orderdekking blijft dalen. Voor de komende zes maanden verwacht meer dan 70 procent van de fabrikanten een verdere afname van bestellingen.

Volgens de enquête van de CEMA is de daadwerkelijke orderintake de afgelopen maand ook verder gedaald. Bijna driekwart van de bedrijven meldt dalende orders, zowel van de EU-markt als van buiten de EU. Meer dan de helft van de bedrijven rapporteert zelfs dalingen met dubbele cijfers.

Toch is er aan het einde van de tunnel wat licht te zien, constateert CEMA. Wat betreft de omzet voor het totale jaar 2020 voorspellen minder deelnemers aan de enquête (20 procent in plaats van 30 procent een maand geleden) een daling van meer dan 20 procent. De verwachting is dat over enkele maanden de orderintake weer zal verbeteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer