De hoogste tijd voor een langdurige oplossing

Het einde van een roerig jaar komt snel dichterbij. Dat is ook een goed moment om terug te kijken en te reflecteren wat er het afgelopen jaar is gebeurd.

De+hoogste+tijd+voor+een+langdurige+oplossing
© Maartje van Berkel

Normaal is het te droog, te nat of zijn de prijzen niet goed. Maar dit jaar is er echt iets anders aan de hand.

Het lijkt erop dat we op kruispunt zijn gekomen, waar we moeten kiezen hoe we de route gaan voortzetten. En dit wordt steeds vaker geframed als het kiezen tussen een goede en foute weg.

Ik heb nooit geweten dat we zoveel hoogleraren, professoren en 'deskundigen' in dit land hebben die ook nog allemaal een verschillende mening hebben.

Iedereen is ineens landbouwexpert

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Ditzelfde geldt voor het aantal rapporten dat er geschreven wordt en het aantal bureaus dat opeens uit het niets cijfers produceert, waar anderen dan weer hun gelijk mee proberen te halen. Iedereen is ineens landbouwexpert. Dit alles zorgt voor onzekerheid bij alle partijen.

Iedereen roept nu dat we dit hadden kunnen zien aankomen en dat er geen plan B was. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal en weten het achteraf altijd beter. In een land waar het poldermodel tot kunst is verheven, lijkt het nu meer op een totale chaos.

Het wordt de hoogste tijd dat er een langdurige oplossing komt. Als we dit op korte termijn niet voor elkaar krijgen, voorspel ik dat de tegenstellingen alleen maar groter worden.

We moeten uit de loopgraven komen en het samen oplossen. Dan behoren al die onzalige ideeën en uitlatingen van veel zogenaamde experts snel tot de verleden tijd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer