Duidelijkheid+in+2020%2C+zo+snel+mogelijk
Column
© Maartje van Berkel

Duidelijkheid in 2020, zo snel mogelijk

Het nieuwe jaar is al anderhalve week oud. De grote vraag is wat dit jaar ons als agrarische ondernemers gaat brengen. Wat kunnen we verwachten of moeten we weer gaan eisen?

Eén ding is helder: er moet snel duidelijkheid komen. Ik ben de afgelopen weken de berichtgeving over het stikstofdebacle intensief blijven volgen. En als één ding duidelijk is, is dat hoe langer dit debacle duurt, hoe groter de tegenstellingen worden. D66 gaf enkele maanden geleden het startschot voor polarisatie, maar dit gaat steeds verder. De agrarische sector is volledig gepolitiseerd met het risico dat we uit elkaar worden gespeeld.

Iedereen roept hard dat zij volgens zogenaamde deskundigen en rapporten gelijk hebben. Maar daar gaat het nu niet meer om. Dus we moeten stoppen met naar elkaar te wijzen en samen een oplossing vinden; met respect voor elkaar. Dit geldt voor alle partijen. Een aantal provincies heeft hier al duidelijk het voortouw genomen en goed geluisterd naar de regionale LTO's en andere boerenactiegroepen.

Ondertussen klotst het geld in Den Haag steeds hoger tegen de plinten, maar is het kabinet wel dé grote afwezige. Zeer teleurstellend. De agrarische bereidheid om iets te doen is er, maar dan moet het kabinet eindelijk lef hebben en de bereidheid uitspreken om te willen investeren in een levensvatbare agrarische sector met toekomstperspectief.

Hoe langer dit debacle duurt, hoe groter de tegenstellingen worden

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

Daarnaast moeten politieke partijen duidelijk zijn tegen de populisten in eigen geledingen die uit zijn op hun eigen politiek gewin. Daarmee komt Nederland niet verder. Wie onrust zaait, zal chaos oogsten. En chaos is juist iets wat we niet willen. Laat 2020 het jaar worden van de duidelijkheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer