Laat+het+debat+niet+verder+verharden
Commentaar
© Dirk Hol

Laat het debat niet verder verharden

Terwijl politici en boeren tegenover elkaar staan en zelfs over en weer aangifte doen, klinkt de roep om de polarisatie te stoppen gelukkig ook. Voormalig landbouwminister en LTO-lid Cees Veerman belde woensdag om zijn zorgen te uiten.

Behalve zijn oproep om het debat niet verder te laten verharden, denkt hij actief mee over een oplossing en komt hij met een voorzet voor een plan voor de ombouw van de landbouw waarvoor hij nadrukkelijk de input van boeren vraagt.

Die verharding is een feit. Boeren werken keihard voor weinig, voelen de bank in hun nek hijgen, krijgen telkens te maken met regelgeving die schoksgewijs weer nieuwe investeringen eist en hebben dan ook nog het gevoel te worden verguisd. Het is een cocktail die een groep boeren het gevoel geeft dat acties en rechtszaken de laatste strohalm zijn. Toch is het uiteindelijk niet de weg die leidt naar een oplossing.

Als grootste landbouw- en tuinbouwvakblad willen we een bijdrage leveren aan het debat over de toekomst van de landbouw. In onze zomerserie met interviews die nu voor de derde week loopt, staat deze vraag centraal en geven we diverse denkrichtingen een podium zonder daarbij richtinggevend te willen zijn.

Toch is het uiteindelijk niet de weg die leidt naar een oplossing

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Deze week stelt Joris Lohman bijvoorbeeld een allesomvattend plan voor, gebaseerd op een heldere visie. Als inspiratiebron noemt hij voormalig landbouwminister Sicco Mansholt. Hij kwam in de jaren veertig en vijftig met een dergelijk plan opgesteld in samenspraak met boerenorganisaties en bracht dat naar Europa. Veerman komt nu dus met een aanzet voor zo'n plan, opgesteld in opdracht van de Europese Commissie.

Moge de echte boerenleiders de dialoog daarom weer snel opstarten waarbij inhoud, nieuwe oplossingen en ontwikkelrichtingen centraal staan. Voer dit debat met respect voor de 'tegenstanders'. En richt je daarbij op de inhoud en niet op de persoon. Zelfs als zij Tjeerd de Groot, Carola Schouten, Jesse Klaver, Johan Vollenbroek of Marc van den Tweel heten, simpelweg omdat je dan een groot deel van de bevolking verliest.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer