Koester het boerenimago, ook in actietijd

Een nieuwe actiedag met trekkers op de weg staat gepland voor woensdag. Burgers moeten die dag maar thuisblijven en als dat niet kan, de auto laten staan. Dit stelde FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema deze week. Het is haar antwoord op het afkalvende draagvlak voor ontwrichtende trekkeracties. Niet alleen onder burgers, maar ook onder boeren.

Koester+het+boerenimago%2C+ook+in+actietijd
© Dirk Hol

Uit de peiling die Nieuwe Oogst en NOS vorige week uitvoerden, blijkt dat slechts 20 procent van de ruim 3.000 ondervraagde boeren en tuinders het blokkeren van snelwegen een goed idee vindt. Voor het demonstreren op het Malieveld en bij provinciehuizen is bijvoorbeeld veel meer draagvlak, 70 procent.

Een meerderheid van de boeren staat achter de acties, maar dan wel op zo'n manier dat deze burgers niet opzettelijk hinderen. Een meerheid van de boeren heeft dus oog voor de afnemende steun van de bevolking. En terecht. Want uit een peiling van EenVandaag van deze week blijkt dat ongeveer de helft van de burgers begrip heeft voor de protesten. In oktober steunde nog 89 procent van de ondervraagden de boerenacties.

Van Keimpema heeft daar kennelijk geen boodschap aan. Zij redeneert dat de burgers maar thuis moeten blijven, want de boeren zijn boos. En dat dit het enige is wat telt. Zij vergeet dat het behoud van draagvlak een must is, vanuit reputatieoogpunt. En dat geldt voor iedere beroepsgroep.

Het behoud van draagvlak is een must

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het is daarom te hopen dat de actieboeren de komende week hun hand niet overspelen. Het boerenimago is in Den Haag al ver gedaald, door tal van intimidaties en bedreigingen aan het adres van politici. Laat dat niet ook gebeuren in het hele land en houd het doel van de actie voor ogen: de omstreden voermaatregel moet van tafel. En minister Carola Schouten van LNV moet, na drie jaar weinig resultaat te hebben geboekt, eens echt gaan samenwerken met sectorvertegenwoordigers. Opdat ook zij op haar beurt draagvlak heeft voor haar beleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer