Preventief+ruimen+nertsen+als+optie+in+beeld
Nieuws
© Vidiphoto

Preventief ruimen nertsen als optie in beeld

Als er half augustus nog steeds nieuwe coronabesmettingen bij komen op nertsenbedrijven, gaat de overheid mogelijk over op het preventief ruimen van nertsen. Dat schrijven de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.

Aanleiding daarvoor is een advies van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Op dit moment komen er telkens nog nieuwe nertsenbedrijven bij waar corona heerst. Er zijn nu 25 bedrijven besmet geraakt. De deskundigen verwachten dat er vanwege de incubatietijd de komende paar weken nog wel een aantal bedrijven bij komen die besmet zijn en waarvoor ruiming vereist is. De verwachting is dat het aantal nieuwe besmettingen daarna zal afnemen.

Die afname wordt verwacht omdat sinds 10 juli de hygiënemaatregelen zijn aangescherpt. De incubatietijd van het virus is enkele weken. Het advies is van kracht zolang de coronasituatie onder mensen in Nederland hetzelfde blijft. Als dat beeld verandert, kan dat aanleiding zijn voor een herzien advies, waardoor preventieve ruimingen in de nertsenhouderij mogelijk eerder in beeld komen.


Hygiëneprotocol

Schouten en De Jonge roepen medewerkers van nertsenbedrijven op zich strikt te houden aan alle voorgeschreven maatregelen, zoals het aangescherpte hygiëneprotocol, het landelijke vervoersverbod van nertsen en het bezoekersverbod in de stallen. Ook wordt de mogelijkheid om medewerkers met milde, of zelfs zonder Covid-19-verschijnselen, te testen, besproken met de GGD.


De deskundigen van het OMT-Z concluderen dat de meest waarschijnlijke bron van besmetting op nertsen van besmette mensen komt. Dat kan komen door het intensieve contact met de pups op de nertsenbedrijven. Deze moesten de afgelopen weken worden gespeend en gevaccineerd. Medewerkers waren in die periode nog niet verplicht persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen, zoals niet-medische maskers.


Monitoring

Het is volgens beide ministers van belang dat de komende weken de situatie goed wordt gemonitord. Er is nauw contact met de sector over de bewustwording en naleving van de hygiënemaatregelen op de bedrijven, schrijven ze.

Het kabinet onderzoekt hoe een stoppersregeling kan worden vormgegeven waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Over de contouren van de regeling informeren de ministers de Tweede Kamer in augustus.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer