NFE+ageert+tegen+advies+preventieve+ruiming
Nieuws
© Michiel Elands

NFE ageert tegen advies preventieve ruiming

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) en de vakgroep Nertsenhouderij van LTO Nederland zijn het niet eens met het advies aan het kabinet om alle nertsenfokkerijen in Nederland te ruimen als er na half augustus nieuwe coronabesmettingen op nertsenhouderijen worden gemeld.

'Ruiming van besmette dieren is altijd een zeer ingrijpende maatregel met een enorme impact voor de getroffen ondernemers', zegt Martijn Pijnenburg, voorzitter LTO vakgroep Nertsenhouderij. 'Een mogelijke preventieve ruiming van gezonde dieren die niet zijn besmet zou onacceptabel zijn. Zo’n beslissing met vergaande consequenties voor de nertsenhouders mag niet overhaast en lichtvaardig worden genomen.'


Ook directeur Wim Verhagen is en blijft tegen het ruimen van gezonde nertsenhouderijen. 'Laten we vooral hopen dat de tot nu toe genomen maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen en waar wij mee hebben ingestemd, het gewenste effect zullen hebben.'

Verhagen vindt dat eerst onomstotelijk moet worden vastgesteld hoe het coronavirus bij de nertsenhouderijen terecht is gekomen en zich verspreidt voordat er verdere maatregelen worden genomen.


Preventief ruimen

Als er na half augustus nieuwe besmettingen op nertsenhouderijen worden gemeld, moet het kabinet overgaan tot het preventief ruimen van alle bedrijven in de sector als het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde is als half juli. Dat adviseerden de experts van het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) maandag aan het kabinet.

Het kabinet gaat mee in het advies, laten de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) maandag aan de Tweede Kamer weten. Tot nu toe zijn er 25 nertsenfokkerijen bekend met een besmetting, 21 in Noord-Brabant en vier in Limburg.


De vakgroep Nertsenhouderij van LTO Nederland en de NFE benadrukken in de communicatie met hun leden het belang van naleving van een strikt hygiëneprotocol en de aangescherpte maatregelen. 21 en 30 juli vinden er daarnaast twee webinars over de te nemen maatregelen plaats voor nertsenhouders en hun medewerkers.

De NFE wil niet vooruitlopen op de gevolgen van een eventuele algehele sluiting voor de sector. In 2024 gaan alle nertsenhouderijen in Nederland dicht omdat het fokken van de dieren wordt verboden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer