Sectorbreed+krijgen+bedrijven+inmiddels+coronasteun
Nieuws
© ANP Persbureau

Sectorbreed krijgen bedrijven inmiddels coronasteun

Tientallen bedrijven uit de agrarische sector hebben gebruikgemaakt van de coronasteun van de overheid. De bedragen uit de NOW-regeling lopen op van enkele tienduizenden euro's voor kleine zuivelaars tot enkele miljoenen voor grote aardappelverwerkers en sierteelthandelaren.

Het UWV heeft een lijst openbaar gemaakt met alle bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling. Via dat steunpakket konden werkgevers in de periode maart tot met mei een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen. Doel was om zoveel mogelijk medewerkers in dienst te houden.

Aan het overzicht is te zien waar in de sector de coronacrisis de grootste impact had. Vooral bedrijven die aan de horeca leveren en sierteelthandelaren vroegen steun aan. Zo ontvingen de grote aardappelverwerkers Lam Weston Meijer (5,59 miljoen euro), Cosun (3,81 miljoen euro), Aviko (1,95 miljoen euro), Farm Frites (1,93 miljoen euro) en McCain (1,49 miljoen euro) de hoogste bedragen.


In de zwaar getroffen sierteelthandel werd 4,55 miljoen euro uitgekeerd aan FloraHolland en 1,44 miljoen euro aan Bloemengroothandel Heemskerk. Bij andere bedrijven varieerden de tegemoetkomingen tussen 60.000 en 400.000 euro.


Sluiting horeca

Door de sluiting van de horeca kwamen in de groente-, zuivel- en vleesverwerking ook veel leveranciers in de problemen. Grote spelers als Vion en FrieslandCampina ontbreken in de lijst. Desondanks lopen de uitgekeerde bedragen hier op van 19.335 euro voor Weerribben Zuivel, 56.688 voor Slachthuis Dokkum, 874.272 euro voor Fruition Partners, 1 miljoen euro voor Van der Zee Vleesgrootverbruik en 1,7 miljoen euro voor Koppert Cress.

In totaal maakte de overheid aan 144 duizend bedrijven zo'n 8 miljard euro over. Ze krijgen 90 procent van de loonkosten vergoed. Het zijn voorschotten van 80 procent van de totale aanvraag. Deze week ging de NOW 2.0-regeling open voor de periode juni tot en met augustus.


Toestemming publicatie

Het UWV maakt de bedagne openbaar omdat de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uit publiek geld wordt betaald. De overheid wil daarover zo transparant mogelijk zijn. Werkgevers hebben bij het indienen van hun aanvraag toestemming gegeven voor publicatie van bepaalde gegevens.

Het register is een momentopname. Het is mogelijk dat werkgevers de gedane NOW-aanvraag alsnog willen intrekken. Na terugbetaling van het volledige voorschot zal het register, bij een volgende periodieke update, worden aangepast.Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer