Ook+in+Spanje+nertsen+geruimd+vanwege+corona
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Ook in Spanje nertsen geruimd vanwege corona

Niet alleen in Nederland, maar ook in Spanje worden nertsen geruimd vanwege een uitbraak van het coronavirus onder de dieren. Een bedrijf met 92.700 nertsen in de provincie Teruel is getroffen door de ziekte.

Uit een steekproef bij het bedrijf bleek dat 87 procent van de dieren besmet was zonder dat er ziekteverschijnselen te zien waren. Het onderzoek werd uitgevoerd omdat medewerkers van het bedrijf Covid-19 bleken te hebben.

Het getroffen bedrijf is de enige nertsenhouderij in de regio Aragón. De regionale autoriteiten nemen met de ruiming het zekere voor het onzekere. Regiominister van Landbouw en Milieu Joaquín Olona vindt dat er geen reden is voor paniek, maar meent wel dat de besmetting in de nertsenhouderij zorgt voor nieuwe onzekerheid in de coronacrisis.


Meerdere tests

De besmetting onder het personeel was al op 22 mei bekend. Sindsdien zijn er enkele tests uitgevoerd. Daaruit bleek dat een steeds hoger percentage van de dieren besmet raakte. Omdat mensen mogelijk besmet kunnen raken door nertsen, gaat Olona nu over op ruiming. De regiominister wil niet dat het nertsenbedrijf als een reservoir van virussen kan dienen. De nertsenhouder krijgt de schade door de nationale overheid vergoed.

In Nederland zijn inmiddels 25 nertsenbedrijven besmet verklaard. Deze bedrijven worden geruimd. Mogelijk gaat de Nederlandse overheid over op het preventief ruimen van alle bedrijven, als het aantal besmettingen rond half augustus niet afneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer