Van Brabantse destructor tot internationale speler

Rendac, opgericht in 1934, kent een roerige geschiedenis van geurhinder, groei en de overname door het Amerikaanse Darling Ingredients in 2014. 'We laten graag zien hoe kapitaalintensief de verwerking van dierlijke reststromen is', zegt directeur Sjors Beerendonk.

Van+Brabantse+destructor+tot+internationale+speler
© Rendac

Het hoofdkantoor van Darling Ingredients International is een villa aan de rand van een industrieel complex in het Brabantse Son en Breugel. In de ruime hal vertellen de foto's aan de wand een deel van de rijke geschiedenis van het bedrijf.

Als de Vleeschkeuringswet in 1922 officieel het levenslicht ziet, krijgen gemeenten de opdracht om de destructie van dierlijk restmateriaal te organiseren en voorzieningen te bouwen. In Noord-Brabant pakt de NCB (later ZLTO) de handschoen op met de bouw van een centrale fabriek voor het verwerken van dierlijk restmateriaal in Zuid-Nederland en het ophalen van kadavers.


Geuremissie

Al sinds de oprichting in 1934 is geuremissie Rendacs grootste tegenstander. Afgelopen zomer nog, toen door de hitte bovengemiddeld veel landbouwhuisdieren het leven lieten, meldden buurtbewoners geurhinder. Volgens de directeur blijft Rendac daarom volop investeren. 'Zo installeren we dit jaar een naverbrander van 7 miljoen euro om geuremissie verder tegen te gaan.'

Dit jaar installeren we een naverbrander van 7 miljoen euro om geuremissie verder tegen te gaan

Sjors Beerendonk, directeur Algemene Zaken bij Darling Ingredients International

Mede door overnames groeit Rendac uit tot een internationale speler. ZLTO blijft tot 2014 aandeelhouder van de onderneming als onderdeel van Vion Ingredients.


Merknamen

In dat jaar koopt het Amerikaanse Darling Ingredients voor 1,6 miljard euro de wereldwijde activiteiten van Vion Ingredients. Daaronder vallen de merknamen Rousselot (gelatine), Sonac (voedingsingrediënten en meststoffen), Ecoson (mestverwerking en energie), CTH (varkensdarmen en huisdiervoeding) en Rendac.

'Sinds de overname doen we nog altijd dezelfde dingen met veelal dezelfde mensen én met dezelfde drive', zegt Beerendonk. Boeren zijn welkom om een kijkje te nemen bij de productiefaciliteiten. 'We laten graag zien hoe efficiënt we werken en hoe kapitaalintensief de verwerking van reststromen is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
 • Dinsdag
  27° / 17°
  65 %
Meer weer