Ongenoegen+LTO+en+POV+over+tariefstijging+Rendac
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Ongenoegen LTO en POV over tariefstijging Rendac

De tariefstijging van kadaverophaaldienst Rendac leidt tot boze reacties van LTO en POV. Beide organisaties pleiten voor meer transparantie, een voorlopige bevriezing van de tarieven en een bijdrage van de overheid.

Het is niet de eerste keer dat de tariefstijging, die door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt vastgesteld op basis van Rendac-gegevens, niet goed valt bij LTO en POV. 'We hebben sinds 2014 jaarlijks met stijgende prijzen te maken. De kostenpost wordt gigantisch', stelt POV-voorzitter Linda Janssen.

Ook Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO, is niet tevreden. 'Rendac doet het werk goed. Toch staan we ieder jaar voor het voldongen feit dat de tarieven stijgen, op dit punt hebben we weinig inspraak.

‘De kadaververwerker laat zien hoe de kosten stijgen, bijvoorbeeld door lagere prijzen voor huiden, olie en vetten. Maar Rendac hoort bij een groot internationaal bedrijf. Er is nog veel onduidelijk over de kostenverdeling tussen moederbedrijf Darling Ingredients en dochterbedrijf Rendac.'


LTO en POV gaan niet akkoord met de tariefstijging. 'Wij hoeven niet in te stemmen', stelt Van de Ven, 'de minister stelt het tarief vast. Het zorgt voor veel onvrede onder veehouders. In Nederland heeft Rendac een monopoliepositie voor kadaververwerking. Je mist marktwerking. Daarom is het ook belangrijk dat de overheid kort op de tariefzetting zit en er meer transparantie is.'

Nog geen advies werkgroep

Na eerdere klachten hebben het ministerie en Rendac een financiële werkgroep ingesteld. Hierin zitten ook LTO en POV, andere sectorpartijen, vertegenwoordigers van hobbydierhouders en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Doel is om de partijen meer inzicht te geven in de totstandkoming van het tarief.

'De werkgroep is eind 2019 gestart en is nog niet met een onderbouwing van de cijfers gekomen', zegt Van de Ven. 'Toch worden de tarieven zomaar verhoogd. Als LTO en POV hebben we in februari voorgesteld om de tarieven op het niveau van 2019 te bevriezen, totdat de financiële werkgroep zijn werk heeft gedaan. Dan zou opnieuw over de tarieven kunnen worden onderhandeld. Dat is echter niet gebeurd.'

Meebetalen overheid

De overheid kan zelf ook best een deel van de rekening mag betalen, vindt Janssen. 'In veel andere EU-landen draagt de overheid een deel van de kosten. Nederland houdt hier de handen vanaf. Op zich vreemd, de overheid is ook gebaat bij een goed destructiestelsel. Het draagt immers bij aan de voedselveiligheid en diergezondheid. Daar profiteert de hele samenleving van.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer