Petitie+LTO+voor+snelle+invoer+alternatieve+voermaatregel
Nieuws
© Studio Kastermans

Petitie LTO voor snelle invoer alternatieve voermaatregel

LTO is een petitie gestart om de noodzaak van het voortvarend aan de slag gaan met een alternatieve voermaatregel van de melkveehouderijsector aan landbouwminister Carola Schouten duidelijk te maken.

De Nederlandse melkveehouderijsector is in rep en roer vanwege de aangekondigde voermaatregel van Schouten. De maatregel wordt per 1 september van kracht. Melkveehouders. maar ook deskundigen op het gebied van veevoeding en diergezondheid vinden de maatregel onwerkbaar en stellen dat het plan van de minister gevolgen heeft voor de gezondheid van de dieren.
Alternatief plan

Daarom is een petitie gestart om voortvarend aan de slag gaan met een alternatief plan. Dat is door de sector zelf ontwikkeld en biedt de melkveehouder meer keuzevrijheid. Ook heeft het alternatieve plan oog voor het vakmanschap van de ondernemer.


Tweede Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Mark Harbers (VVD) riepen Schouten vorige week in een aangenomen motie op om het alternatief uit de sector te laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Als uit deze doorrekening blijkt dat het alternatief van de sector meer stikstofreductie oplevert dan de maatregel van de minister, dan moeten melkveehouders kunnen kiezen tussen de twee maatregelen.


Te laat

Melkveehouders maken zich zorgen of Schouten daadwerkelijk voortvarend aan de slag gaat met het uitvoeren van de motie. Als de doorrekening te laat komt, wordt het lastig om het alternatieve plan voor 1 september in uitvoering te brengen.

Daarom begint LTO een petitie om de minister hiertoe aan te zetten. De belangenorganisatie hoopt dat zowel burgers als boeren zich geroepen voelen om de petitie te ondertekenen.Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -2°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer