Twee+jaar+uitstel+invoering+nieuw+Europees+landbouwbeleid
Nieuws
© Twan Wiermans

Twee jaar uitstel invoering nieuw Europees landbouwbeleid

De invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is vrijwel zeker twee jaar doorgeschoven. De Europese Raad en het Europarlement hebben afgesproken het huidige GLB door te zetten tot eind 2022.

Dat betekent dat alle betalingen en regelingen worden voortgezet, zoals dat nu ook gebeurt. De definitieve goedkeuring van de overgangsregeling wordt eind 2020 verwacht en is gekoppeld aan de vaststelling van het Europese budget.

Het uitstel geeft de lidstaten meer tijd hun strategische plannen te maken, waarmee in het nieuwe GLB wordt gewerkt. In deze strategische plannen moeten de lidstaten vastleggen hoe ze de doelen op onder meer milieu- en duurzaamheidsgebied denken te halen.


Duits voorzitterschap

De voorzittershamer van de Europese Unie is sinds 1 juli in handen van Duitsland. Tijdens dit voorzitterschap, dat duurt tot 31 december, wil Duitsland de zaken afronden. Zo volgt deze maand een bijeenkomst om de Europese meerjarenbegroting en het coronabudget vast te stellen.

In oktober staat een bijeenkomst gepland, waarin de Duitse landbouwminister Julia Klöckner met de andere Europese landbouwministers het nieuwe GLB in grote lijnen wil vaststellen. Een maand later wil Klöckner een akkoord sluiten over een Europees dierenwelzijnslabel en een Europees actieplan voor biologische landbouw.

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer