Hartenkreet tuinder: pak ook lastige zaken Oostland op

Kijk bij de ontwikkeling van glastuinbouwgebied Oostland ook naar de minder duurzame gebieden. Die oproep deed orchideeënteler Dico Bac richting gemeenten en provincie tijdens het webinar over de toekomst van het Oostland, op 13 juli. 'Pak niet alleen de krenten uit de pap, maar doe het integraal.'

Hartenkreet+tuinder%3A+pak+ook+lastige+zaken+Oostland+op
© Koen van Wijk

Regio Oostland telt ongeveer 1.300 hectare glastuinbouw. Deze is hiermee de tweede glastuinbouwregio van Nederland. De huidige stand van de kassen en de perspectieven op duurzame en fossielvrije glastuinbouw verschillen per gebied. De regio staat voor keuzes in het doorontwikkelen van diverse glaslocaties.

Het webinar Kansen voor krachtige glastuinbouw Oostland is een vervolg op het werkboek Kansen glastuinbouw Oostland dat in februari uitkwam.

De vier betrokken gemeenten, provincie Zuid-Holland en Greenport West-Holland, willen nu van de ondernemers in het gebied weten wat het tuinbouwcluster nodig heeft en welke hulp het van de overheden kan gebruiken. In september wordt meer duidelijk waarmee het tuinbouwgebied concreet aan de slag gaat.


Basisvoorwaarden voor duurzamere glastuinbouw

Volgens Bac biedt het werkboek een prima basis om concrete vervolgstappen te maken. Voor de ontwikkeling van een meer duurzame glastuinbouw gaat het hierbij niet niet alleen om een duurzame energie en waterhouding. Maar ook glasvezel is een basisvoorwaarde, stelt de ondernemer. 'Computergestuurde productie in kassen en ontsluiting zijn heel belangrijk.'

De orchideeënteler riep op om zeker ook de lastige projecten op te pakken, als het gaat om functieverandering of herstructurering. 'Het verleden heeft bewezen dat dit vaak fout gaat. Lastige zaken worden vooruit geschoven, ze komen niet van de grond. De opbrengst van makkelijk te ontwikkelen gebieden kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van de lastigere gebieden.'


Bac tipte de initiatiefnemers om bovendien snel tot een aanpak te komen. 'Er is niets zo schadelijk dan het jarenlang laten sudderen van de toekomst. Laat de ondernemers weten wat voor perspectief hun bedrijf heeft. Onzekerheid hierover heeft tot verpaupering van het gebied geleid.'

Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw, geeft aan dat de regio 'ongelooflijk belangrijk is in de ontwikkeling van de sector'. Er liggen volgens hem heel veel kansen voor verdere ontwikkeling in het gebied, zoals op het gebied van energietransitie, innovatie en onderwijs.

'Het is heel belangrijk dat de ondernemer zekerheid krijgt als het gaat om bijvoorbeeld ruimtelijke ordening', vervolgt Bond. 'Dan weet hij dat zijn investeringen geen risico lopen. Daarin heeft de lokale en provinciale overheid een belangrijke rol.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer