Oostland staat voor keuzes in glas

De tuinbouwregio Oostland maakt zich op voor keuzes in het doorontwikkelen van diverse glaslocaties. Waar blijft glastuinbouw en waar komt in de toekomst wellicht woningbouw?

Oostland+staat+voor+keuzes+in+glas
© Koen van Wijk

De vier betrokken gemeenten werken aan een kansenkaart voor de sector in het Werkboek Oostland. Op 13 mei werden de eerste schetsen gepresenteerd aan tientallen ondernemers, die ook om nieuwe input werden gevraagd. Dit najaar moeten politieke keuzes volgen.

Regio Oostland is met circa 1.300 hectare verdeeld over dertien deelgebieden en vier gemeenten (Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas en Waddinxveen) de tweede glastuinbouwregio van Nederland. De huidige stand van de kassen en de perspectieven op duurzame en fossielvrije glastuinbouw verschillen per gebied.

Levensvatbaarheid verschilt

'Dat de levensvatbaarheid verschilt, zie je als je hier rondrijdt. Hier en daar zijn kassen te verouderd en is er geen ruimte meer voor ontwikkeling. Het wordt hoog tijd dat de overheid die ondernemers duidelijkheid geeft', stelt voorzitter Theo Ammerlaan van LTO Noord Glaskracht Midden Zuid-Holland.

Het Werkboek Oostland beschrijft de kansen voor de tuinbouw vanuit de thema's structuur, energie en water en bereikbaarheid. Volgens de gemeenten en de provincie Zuid-Holland is een glasvisie hard nodig, omdat de overvolle regio ook forse uitbreiding van woningbouw en infrastructuur wacht.

Energietransitie

'Met een analyse van de huidige situatie en de kansen voor bijvoorbeeld de energietransitie komt de kansenkaart tot stand', legt procesbegeleider Thomas Arts van provincie Zuid-Holland uit. 'Daar rollen vanzelf conclusies uit. Die zijn voor de ene gemeente spannender dan voor de andere.' Hij doelt op het prangende vraagstuk van herstructurering en eventueel sanering van locaties.

Dat ziet ook Ammerlaan. 'De mogelijkheid om fossielvrij te produceren wordt straks een voorwaarde. Het perspectief daarop zal de politieke keuzes mede bepalen. Met name in Lansingerland zijn de omstandigheden goed om zonder veel extra kosten de energietransitie tot stand te brengen', vertelt hij.

Ammerlaan doelt op de aanwezigheid van het Roca-netwerk dat de basis is voor een warmtenet voor duurzame bronnen. De zes bestaande aardwarmtebronnen in de regio liggen in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Het huidige glasareaal is voor de gemeenten en de sector niet heilig. 'Wat kwantitatieve krimp in ruil voor kwalitatieve groei is realistisch en wenselijk, denk ik', zegt Ammerlaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer