Dierenarts%3A+%27Koeien+knappen+sneller+op+na+pijnstilling%27
Interview
© Twan Wiermans

Dierenarts: 'Koeien knappen sneller op na pijnstilling'

Melkveehouders geven hun runderen vaker pijnstilling. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Oosthof Dierenartsen. Rundveedierenarts Samantha van der Windt geeft een toelichting.


Vanwaar de stijging?

'We zien een duidelijke trend in het gebruik van pijnstillers bij rundvee. Boeren dienen het vaker toe en daar zijn we blij mee. Maar het kan nog meer. Voorheen was pijnstilling een ondergeschoven kindje. Melkveehouders waren niet bekend met de effecten ervan, ze vonden het misschien wat overtrokken én het kost geld. Maar inmiddels zien ze dat runderen sneller herstellen.'

Je zou een koe na het afkalven standaard een pijnstiller kunnen geven

Samantha van der Windt, dierenarts De Oosthof Dierenartsen

Wat doet een pijnstiller precies?

'De veehouder dient het toe via een injectie onder de huid of in een spier. De dierenarts kan het ook rechtstreeks in de ader toedienen. De pijnstiller komt terecht op de plek van bestemming. Daar remt het de ontsteking, waardoor zwelling, roodheid en pijn afnemen. De koe is actiever en gaat sneller vreten. Uit onderzoek blijkt dat het celgetal van mastitiskoeien sneller daalt als ze een combinatie van antibiotica en pijnstiller krijgen.'


Adviseer je altijd een pijnstiller bij gebruik van antibiotica?

'Ja! Bij kalveren met longontsteking zetten we het bijvoorbeeld ook in. De combi zorgt voor verminderde longschade in vergelijking met alleen een antibioticabehandeling.'


Werkt het ook bij kalverdiarree?

'Zeker. Een kalf met diarree heeft buikpijn en wil daardoor niet eten. Door de pijnstilling verdwijnt de buikpijn. Het kalf gaat weer drinken en de voeropname zal stijgen, kalveren blijven daardoor groeien.'


Ervaren runderen evenveel pijn als mensen?

'Koeien zijn vluchtdieren en laten hun emoties minder snel zien, want dat maakt ze kwetsbaar voor roofdieren. De pijngrens van een rund is niet te vergelijken met die van mensen. Maar de pijngrens bij runderen wisselt per dier, de ene koe laat sneller pijn zien dan de andere. Signalen van pijn zijn tandenknarsen, kreunen, met een bolle rug lopen en een lagere voer- en wateropname.'


Waar ligt de grens van wél of géén pijnstilling?

'Een pijnstiller kost natuurlijk wel geld, en soms zit er een wachttijd op de melk. Maar afhankelijk van het effect kan een pijnstiller ook zeker geld opleveren. Uit onderzoek blijkt dat als elke koe een pijnstiller na afkalven krijgt, dit zorgt voor een hogere productie gedurende de lactatie. Ook kreupele dieren verdienen pijnstilling. Verder kan je bij een koe met een milde mastitis pijnstilling overwegen.'

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer