Dierenartsen vrezen gevolgen stikstofregels

Rundveedierenartsen verwachten ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van melkvee door de regels die de overheid op het oog heeft om de stikstofcrisis op te lossen. Dat blijkt uit een enquête van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) onder artsen over de wijziging van de Regeling diervoeders.

Dierenartsen+vrezen+gevolgen+stikstofregels
© Fotografie Twan Wiermans

70 procent van de ondervraagde rundveedierenartsen geeft aan ernstige gevolgen te verwachten. De belangrijkste zorg van de rundveedierenartsen is dat het onmogelijk wordt om de gezondheid van individuele koeien via het rantsoen bij te sturen, door het maximeren van het ruw eiwit in krachtvoer. Dit kan onder meer leiden tot vervetting van de koeien aan het einde van de lactatie, pensverzuring en transitieproblemen, zoals slepende melkziekte.

De KNMvD waarschuwt dat eiwittekorten tot verminderde weerstand en vruchtbaarheid leiden. Een gevolg is ook dat kalveren minder vitaal zullen zijn door een te laag eiwitgehalte in het dieet van drachtige koeien en verslechtering van de biestkwaliteit.


Ruw eiwit in krachtvoer

Landbouwminister Carola Schouten wil met tijdelijke regels ruw eiwit in krachtvoer maximeren en zo de stikstofdepositie vanuit de melkveehouderij nog dit jaar verlagen. Daarmee wil ze de vergunningverlening weer op gang helpen. Niet alleen de dierenartsen zijn kritisch op dit voornemen, ook de melkveesector en de diervoederbranche hebben felle kritiek geuit. Tweede Kamerleden hebben inmiddels vragen gesteld over de maatregel.


De KNMvD heeft naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Veehouderij. Het uitgangspunt voor de KNMvD is dat regels om de stikstofdepositie van de veehouderij terug te dringen niet ten koste mogen gaan van diergezondheid en dierenwelzijn.

De effecten van nieuwe stikstofregels op de gezondheid en het welzijn van de veestapel moeten daarom volgens de organisatie eerst goed in beeld worden gebracht. De dierenartsen en experts op het gebied van diervoeding willen nauw betrokken worden bij het opstellen van deze regels.

De Tweede Kamer debatteert op 16 juni over de stikstofregels en de wijziging van de Regeling diervoeders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer