CBL: prijsafspraak melk wettelijk niet toegestaan

Prijsafspraken, zoals Agractie voorstelt met een verhoging van de melkprijs, zijn wettelijk niet toegestaan. Ze zijn bovendien niet zinvol, gezien de grote rol van de export. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL). Wel is het volgens dit bureau belangrijk dat iedere schakel in de keten een goede boterham verdient.

CBL%3A+prijsafspraak+melk+wettelijk+niet+toegestaan
© pixabay

Agractie stelde een hogere melkprijs in de supermarkt voor, die zou worden doorvertaald naar de boerderijmelkprijs. Prijsafspraken zijn echter wettelijk niet toegestaan, meldt het CBL in een reactie. Omdat alle ketenpartijen een goede boterham moeten verdienen, heeft het CBL voorgesteld met de ketenpartners in gesprek te gaan in een voedselcollectief.

In dit voedselcollectief moeten alle ketenpartners samen kijken naar hoe Nederland in de toekomst een sterke en duurzame voedselsector kan behouden. Zowel voor Nederlandse afnemers als voor de exportmarkt, goed voor 80 procent van de agrarische productie.


Nederland heeft volgens het CBL belang bij een gezonde boerenstand. Het CBL spreekt daarom ook graag met Agractie verder binnen dit Voedselcollectief, zo laat het CBL weten..


Aan verkeerde adres

Verder begrijpen supermarkten de zorgen van de boeren, maar de supermarkten spelen geen rol in de stikstofdiscussie. Boeren zijn volgens het CBL bij distributiecentra dan ook aan het verkeerde adres. Blokkades van distributiecentra leiden tot forse schade voor de supermarkten. De klant is in de ogen van dit bureau uiteindelijk de dupe als deze geconfronteerd wordt met lege schappen.

Het CBL heeft daarnaast een dringend beroep gedaan op het kabinet en de boeren om samen tot een oplossing te komen in de stikstofcrisis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer