Protestboeren en Tjeerd de Groot doen aangifte

Boeren in het hele land doen vrijdag aangifte tegen landbouwminister Carola Schouten vanwege dierenmishandeling. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot op zijn beurt doet hetzelfde vanwege doodsbedreigingen die aan hem worden geuit op Facebookgroepen van radicale boerenclubs.

Protestboeren+en+Tjeerd+de+Groot+doen+aangifte
© Dirk Hol

Met hun aangifte geven boeren aan dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. Voorman Bart Kemp van Agractie zegt dat boeren in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Gelderland aangifte doen.


Kemp spreekt van een 'ludieke uiting', maar het onderwerp is wat hem betreft uiterst ernstig. 'De dierengezondheid mag nooit ter discussie staan.' Minder ludiek is de aangifte van Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). In Facebookgroepen worden regelmatig bedreigingen geuit tegen zijn persoon.


Opvallend doelwit

'Dit ongedierte moet je uitroeien en voor deze wolf in schaapskleren is geen afschotvergunning nodig, gewoon een propje lood geven', tekende het reformatorisch Dagblad onlangs op uit de reacties op social media. Verschillende politici moesten het ontgelden, maar De Groot, die vorig jaar pleitte voor een halvering van de veestapel, blijkt een 'opvallend' doelwit. 'Mag ik hem afschieten?' vraagt een boerenactivist zich af?

'Ik heb natuurlijk zelf geen toegang tot het account', zegt De Groot. 'Maar ik heb wel enkele pagina's gezien.' Hij schrok van die reacties. 'Dit kan gewoon niet. We mogen dit echt niet normaal gaan vinden', zegt het Kamerlid.


Laten bezinken

Dat er deze week opnieuw boerenprotesten waren in verschillende delen van het land, heeft niets met de timing van zijn aangifte te maken, zegt De Groot. Hij had al eerder contact met ambtenaren van de Tweede Kamer die politici bij dit soort zaken kunnen helpen. 'Ik heb het even laten bezinken. Aangifte doen is niet iets dat je zomaar doet. Ik doe het ook liever niet.'

Dat boeren op deze manier willen uitstralen dat zij de dienst uitmaken, stuitte De Groot tegen de borst. 'Je mag demonstreren, je mag je mening uiten, dat moet je vooral doen, maar politici bedreigen gaat gewoon echt te ver.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer