Dogterom+monteert+Wingssprayer+op+bestaande+spuit
Reportage
© Peter van Houweling

Dogterom monteert Wingssprayer op bestaande spuit

Om aan de nieuwe driftreductieregels te voldoen, liet Job Dogterom een Wingssprayer monteren op zijn Delvano. Het spuitresultaat is prima en 20 procent minder middel is haalbaar, maar het vraagt wel meer van de trekkerchauffeur.

Een bouwplan met onder andere 68 hectare tulpen en poot- en fritesaardappelen vereist veel van de gewasbescherming. 'Het moet gewoon goed zijn', is het uitgangspunt van Job Dogterom uit het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Hij en zijn medevennoten gingen daarom niet over één nacht ijs bij het zoeken naar de beste manier om in te spelen op de nieuwe regels voor driftreductie.

De maatschap had een 40 meter brede getrokken Delvano-spuit van vier jaar oud. Het uitgangspunt is om met een fijne druppel te kunnen spuiten, voor een optimale bedekking en om niet meer water te gaan gebruiken om voldoende capaciteit te houden. Maar de nieuwe regels sturen juist een andere kant op, namelijk grovere druppels en gebruik van meer water.


Driftreductie 99 procent

Dogterom ging op zoek. Hij wilde een systeem met een driftreductie van 99 procent én een spuitboom van minimaal 40 meter. 'Als je toch investeert, dan maar gelijk in de hoogste klasse driftreductie. Anders moet je over een paar jaar weer investeren. Bij herregistratie komen middelen soms in hogere driftreductieklassen.'

Als je toch investeert, dan maar gelijk in de hoogste klasse driftreductie

Job Dogterom, akkerbouwer en tulpenteler in Oude-Tonge

Maar vorig jaar was er nog geen spuit te koop met die driftreductie en die breedte. Bovendien zou bij aanschaf van een nieuwe spuit de bestaande spuit weinig meer opleveren omdat die niet aan de nieuwe eisen voldoet. Daarom besloten de vennoten om een Wingssprayer op de bestaande spuit te laten monteren. 'Die keus gaf én een hoge driftreductie bij voldoende spuitboombreedte én hij was betaalbaar', verklaart Dogterom.


Doppen

De ondernemer koos voor een systeem met een combinatie van 0,2- en 0,3-doppen. Een belangrijke reden daarvoor is dat hij ook vloeibare kunstmest spuit. 'Nu de doppen op 25 centimeter zitten, heb je ook met een dop van 0,3 een goede verdeling; 0,2-doppen zitten sneller verstopt.'


Een combinatie van 0,2- en 0,3-doppen.
Een combinatie van 0,2- en 0,3-doppen. © Peter van Houweling

Dogterom monteerde ook een vulpomp met een fijn net op de spuit. 'Dan moet alles door het net heen. Anders moet je het zuigfilter te vaak omwisselen.' Al met al koste de investering vorig jaar zo'n 900 euro per meter spuitboom, inclusief de dubbele doppen, plus 5.000 euro voor het aanpassen van de spuitboom.


Oplettendheid bestuurder

De ondernemer moest wel wennen aan de nieuwe techniek. 'Het vraagt veel meer van de bestuurder', is zijn ervaring, bijvoorbeeld voor de hoogteregeling. 'Het is steeds een beetje zoeken. Als je door een dieper spoort rijdt, slepen de flappen te veel door het gewas, maar als je de boom een beetje te hoog hangt, komen ze los van het gewas of de grond.'

Ook hobbels vragen aandacht. 'De drukveren drukken de flappen op het gewas of de grond. Als je over een hobbel rijdt, komen er ongelijke krachten op de spuitboom. Als ik een hobbel zie, doe ik de spuitboom een beetje omhoog. Het is belangrijk dat de vlakstelling goed is.'


Invloed van wind

Doordat de flappen 40 meter breed over het gewas of de grond slepen, komen er grotere krachten op de spuitboom, merkt Dogterom. Ook wind speelt een rol. De flappen zorgen ervoor dat wind minder invloed heeft op de spuitnevel, maar ze vangen wel meer wind op, vooral bij het draaien op de kopakker.


De flappen trekken het gewas open.
De flappen trekken het gewas open. © Peter van Houweling

Dogterom was er ook bang voor dat er spuitvloeistof aan de flappen zou blijven zitten en eraf zou druppelen boven een sloot of een naburig gewas. Maar dat gebeurt niet. 'Daar sta ik versteld van.'


20 procent minder

De ondernemer is tevreden over de werking van de Wingssprayer. 'De combinatie van de fijne druppel, het dubbele aantal doppen en de flappen doet veel. Met de flappen trek je een gewas als wintertarwe helemaal open.' In de suikerbieten en de uien spoot hij met slechts 250 liter water 20 procent minder contactherbiciden met hetzelfde resultaat ondanks de schrale omstandigheden. Het resultaat is prima: 'Alles ligt om.'


Bij bodemherbiciden bezuinigt Dogterom niet op middel. 'Er moet een bepaalde hoeveelheid werkzame stof zijn om de lengteduur te creëren.' Hij verwacht dat hij ook met schimmelbestrijders, bijvoorbeeld tegen phytophthora, met 20 procent minder middel toe kan. 'Maar niet in één jaar.'


Werking tegen lastige insecten

De teler verwacht ook een betere werking tegen lastige insecten, zoals trips in uien. 'Door het effect van de flappen kom je nu op plekken in het gewas waar je anders minder goed kon komen.'

Het is voor Dogterom nog wel experimenteren met de nieuwe techniek. 'Je moet zelf bedenken wat wel en wat niet kan en gewoon durven. Daarbij zal ik vast ook wel een keer mijn hoofd stoten.'


Tulpen en akkerbouw eromheen

Job Dogterom runt samen met zijn ouders en drie broers maatschap Dogterom-Nowé en Majoth Flower Bulbs in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. De tulpenteelt is met 68 hectare de belangrijkste teelt op het bedrijf. Daarnaast bestaat het bouwplan onder andere uit fritesaardappelen, pootaardappelen, zaaiuien, knolselderij en tarwe. 'We telen tulpen en we plannen de akkerbouw eromheen', zegt Dogterom. Hij is in de maatschap verantwoordelijk voor de gewasbescherming. Het tulpenareaal groeit elk jaar en het is de bedoeling dat het de komende jaren verder doorgroeit. Dogterom teelt de meeste tulpen op huurland. Hij streeft ernaar minimaal één op zes te telen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 3°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer