Driftreductie+bepaalt+vaker+keuzevrijheid
Achtergrond
© Han Reindsen

Driftreductie bepaalt vaker keuzevrijheid

Bij spuittechnieken is er niet één de beste. Bij de keuze moeten telers onder andere rekening houden met de bedrijfssituatie, de gewassen en de te gebruiken gewasbeschermingsmiddelen. De techniek met de hoogste driftreductie geeft de meeste keuzevrijheid.

In opdracht van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft Delphy metingen uitgevoerd voorafgaand aan de demonstratie driftreducerende technieken, vorige week donderdag in Lelystad. 'Veel boeren zitten met vragen', weet Herman Krebbers van Delphy.

Akkerbouwer Dirk de Lugt, voorzitter van BO Akkerbouw, zit ook met vragen over de nieuwe driftreducerende spuittechnieken. 'Drift terugdringen is zoeken naar slimme oplossingen met fabrikanten. Zo kunnen we verdere verscherping van de regelgeving tegengaan.'

Oppervlaktewater

Qua waterkwaliteit moet de akkerbouwsector nog stappen zetten. Waterschappen vinden nog te vaak middelen boven de norm in oppervlaktewater. 'Dat raakt onze reputatie en heeft effect op de toelatingen. Ook zorgt het voor maatschappelijk discussie', zegt De Lugt, die het liefst ziet dat de sector op eigen initiatief stappen zet. Reden waarom BO Akkerbouw 180.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor onderzoek naar spuittechnieken.

Drift terugdringen is zoeken naar slimme oplossingen met fabrikanten

Dirk de Lugt, voorzitter Brancheorganisatie Akkerbouw

Delphy heeft verschillende systeemtechnieken getest in bladrammenas en Japanse haver. Die zijn vooral beoordeeld op bedekking en indringing. 'Een lagere dosering geeft minder emissie en kan helpen om de driftreductie bij een bepaald middel te halen', zegt Krebbers.

Combinatie

Jan van de Zande van Wageningen University & Research legt uit dat doppenkeuze alleen van belang is bij 75 of 90 procent driftreductie. 'Bij de driftreductieklassen 95, 97,5 en 99 procent is een combinatie van maatregelen nodig, daarin moeten we het zoeken.' Het gaat daarbij onder andere om luchtondersteuning, een lagere spuitboom en/of technieken als Wingssprayer.

Bij de gestelde driftreductie in 2030 te halen, is het volgens Van de Zande nodig om driftreducerende technieken te combineren met volumereductie op basis van de stand van het gewas. Bijvoorbeeld in het begin de planten individueel bespuiten, later met een rijenspuit en pas daarna volvelds. Ook concentratieverlaging kan voor emissieverlaging zorgen.

Voor milieu en boer

Werken met spuittechnieken die zorgen voor een hoge driftreductie is van belang voor het milieu en de boer. Er komen ook steeds meer gewasbeschermingsmiddellen op de markt die op basis van het etiket vragen om extra driftreductie. 'De lijst met middelen met 97,5 procent driftreductie vereisen, wordt steeds langer', weet Luc Remijn van Delphy.

Tijdens de demonstratie met veldspuiten haalt de John Deere R 944i dankzij Maggrow magnetische blokken op de leidingen een driftreductie van 97,5 procent. Een drukregistratie of dubbele teeltvrije zone is dan in de praktijk niet nodig.

De John Deere R 944i haalt dankzij Maggrow magnetische blokken op de leidingen een driftreductie van 97,5 procent.
De John Deere R 944i haalt dankzij Maggrow magnetische blokken op de leidingen een driftreductie van 97,5 procent. © Han Reindsen

90 procent

De Kuhn Metris 4102 haalt met een verlaagde spuitboom (30 centimeter) en doppen op 25 centimeter een driftreductie van 90 procent. De veldspuit van Horsch haalt met een verlaagde spuitboom een driftreductie van 90 procent. Remijn: 'Er zijn nog nauwelijks doppen op de lijst voor een verlaagde spuitboom.'

De veldspuit van Horsch haalt met een verlaagde spuitboom een driftreductie van 90 procent.
De veldspuit van Horsch haalt met een verlaagde spuitboom een driftreductie van 90 procent. © Han Reindsen

De Delvano zelfrijdende veldspuit met luchtvloeistofmengdoppen haalt maximaal 95 procent driftreductie en is niet vrij van drukregistratie. Delphy wil deze techniek opnieuw testen en hoopt uit te komen op 97,5 procent driftreductie.

De Delvano met luchtvloeistofmengdoppen haalt maximaal 95 procent driftreductie en is niet vrij van drukregistratie.
De Delvano met luchtvloeistofmengdoppen haalt maximaal 95 procent driftreductie en is niet vrij van drukregistratie. © Han Reindsen

99 procent

De Kverneland met Wingssprayer en de Dubex met Wave zitten in de hoogste klasse van 99 procent driftreductie. 'De Wave-techniek van Dubex is goedkoper dan de Wingssprayer. Concurrentie op de markt is goed', vindt Remijn.

Veldspuiten met Wingssprayer of Wave zitten in de hoogste klasse van 99 procent driftreductie.
Veldspuiten met Wingssprayer of Wave zitten in de hoogste klasse van 99 procent driftreductie. © Han Reindsen

Luchtzaktechnieken komen in de driftreductieklasse van 95 procent en in combinatie met een verlaagde spuitboom op 97,5 procent. De Hardi met Twin Force zit qua regelgeving in een aparte categorie en haalt 97,5 procent driftreductie zonder verlaagde spuitboom. Met toelating van extra driftarme doppen is 99 procent mogelijk.

Een CHD met luchtzaktechniek en verlaagde spuitboom komt in de driftreductieklasse van 95 procent.
Een CHD met luchtzaktechniek en verlaagde spuitboom komt in de driftreductieklasse van 95 procent. © Han Reindsen

De Hardi zit qua regelgeving in een aparte categorie en haalt 97,5 procent driftreductie zonder verlaagde spuitboom.
De Hardi zit qua regelgeving in een aparte categorie en haalt 97,5 procent driftreductie zonder verlaagde spuitboom. © Han Reindsen

Goede afstelling

Uit de testresultaten van Delphy blijkt dat de luchtzaksystemen om een goede afstelling vragen. 'De bladeren van het gewas moeten niet gaan waaien, waardoor ze elkaar bedekken en de effectiviteit van de techniek afneemt', zegt Koen Peters van Delphy.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer