Taskforce Fruit Tech Campus Geldermalsen van start gegaan

De Taskforce Fruit Tech Campus in Geldermalsen is van start gegaan. De stichting zet zich in voor het verbinden van bedrijfsleven en innovatief onderwijs in de tuinbouw.

Taskforce+Fruit+Tech+Campus+Geldermalsen+van+start+gegaan
© Han Reindsen

Het is alweer drie maanden geleden dat bedrijfsleven, onderwijs en gemeente West Betuwe een samenwerkingsplatform creëerden om te werken aan vraaggestuurd onderwijs voor de Nederlandse fruitteelt. Nu de eerste fruitopleiding Teelt & Tech (mbo bbl) in de markt is geïntroduceerd en de partners veel positieve reacties uit de sector mochten ontvangen, is het tijd voor de volgende stap.

In de strategische discussie tussen partners uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid is vastgesteld dat het vernieuwen van enkele opleidingen onvoldoende is om de sector en Rivierenland geschikt te maken voor een toekomstbestendige fruitketen. Daarom is de strategische koers uitgezet om de Fruit Tech Campus door te ontwikkelen als opleidings-, kennis- en innovatiecentrum. Dit in nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven, brancheorganisaties, onderwijs en Proeftuin Randwijk.


Een leven lang ontwikkelen, leren onderzoeken door onderzoekend leren, een versnelling van innovatie in de sector door innovatie en start-ups in fruit, techniek en data moeten samen zorgen voor een toekomstbestendige fruitketen. De Fruit Tech Campus werkt hiervoor aan de realisatie van een innovation education hub in het Rivierengebied met Geldermalsen als hart van de campus.


Onafhankelijk voorzitter

Om de ambitie te realiseren, hebben de partners besloten als eerste stap de Stichting Fruit Tech Campus op te richten. Buiten de regio, maar in het hart van de Nederlandse tuinbouw, is gezocht naar een onafhankelijk voorzitter die ervaring heeft in dergelijke ontwikkelingen. Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, neemt deze taak op zich.

‘De wereld van de teelt en afzet van appels, peren, steenfruit, aardbeien en ander zachtfruit heeft een enorme uitdaging aan de kaders die de Green Deal, de missiegedreven aanpak en de uitgangspunten van het topsectoren- en innovatiebeleid van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de keten stellen', zegt Van der Tak. 'Samenwerking door innovatief gedreven onderwijs is cruciaal. Bedrijfsleven, onderwijs en regio staan hiervoor samen aan de lat. De ontwikkelingen met de Taskforce Fruit Tech Campus zie ik als kansrijk en we gaan dan ook doorpakken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer