Nieuwe+termijnmarkt+voor+hardfruit
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Nieuwe termijnmarkt voor hardfruit

Belgische fruittelers werken aan nieuw prijssysteem om de prijsstabiliteit van hardfruit beter te borgen. Nederland laten aanhaken is de volgende ambitie.

De fruittelers in België hebben zich verenigd in de nieuwe Actiegroep Fruitteelt. Van hieruit werken zij al enige tijd aan een nieuw prijssysteem om de prijsstabiliteit van hardfruit te bewerkstelligen. De actiegroep hoopt met het principe van termijnhandel de hardfruitmarkt te kunnen redden. De sector gaat al jaren gebukt onder sterke prijsfluctuaties.

Het nieuwe prijssysteem berust op het principe van termijnhandel en past in de huidige fruitsector 'met behoud en zonder verstoring van de bestaande fysieke stromen', laat de nieuwe vereniging weten. Kortom, de ambitie is het realiseren van een betere prijs, zonder de bestaande logistieke structuren op de kop te gooien.

Ondersteuning van DLV

Actiegroep Fruitteelt wordt hierin ondersteund door het Belgische agro-adviesbedrijf DLV dat de laatste zeven jaar veel expertise heeft opgebouwd met dergelijke systemen in de vlees-, granen-, aardappelen- en melksector. DLV gaat deze expertise, aangevuld met de expertise van Service2Fruit op het gebied van online handelsplatformen, gebruiken bij de bouw van een dergelijk systeem voor hardfruit.

Gezien het Belgische enthousiasme willen deze partijen bekijken of dit prijssysteem ook voor de Nederlandse fruittelers interessant kan zijn. Hiervoor worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd door Service2Fruit en DLV, waar geïnteresseerde telers welkom zijn. Deze hebben plaats in Tiel op maandag 15 juli in restaurant de Betuwe en op woensdag 17 juli in Zaal Koch in Kruisland.

Ei van Columbus

Het agrarisch adviesbedrijf en de online handelsexpert willen ter plaatse aan de Nederlandse telers uit de doeken doen waarom een termijnmarkt weleens het het ei van Columbus kan zijn voor de sector. 'De markten hebben veel gemeen en overlappen elkaar deels', zegt Jos Houben van DLV Accountants. 'We hebben de medewerking van de veilingen nodig, omdat de klokverkoop moet blijven bestaan. Bij een termijnmarkt heb je altijd een spotmarkt nodig om op te kunnen eindigen.'

De bedrijven deden eerder testen in de perenmarkt. Deze is vergelijkbaar met de aardappelmarkt en de afzet is groot, een noodzakelijke voorwaarde om een goede test te kunnen uitvoeren.

Wanneer er daadwerkelijk een termijnmarkt voor groenten en fruit in Nederland en België tot stand komt, is dit een wereldwijde primeur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer