Spuitrobot houdt werkplezier medewerkers hoog

Arno en Peter van Oosterhout uit Made hebben sinds zes weken een spuitrobot in hun vleesvarkensstal. 'Of het financieel voordeliger is, hebben we niet echt uitgerekend. We willen vooral dat de medewerkers het naar hun zin houden.'

Spuitrobot+houdt+werkplezier+medewerkers+hoog
© Johan Wouters

De ondernemers kozen voor de Evo Cleaner-spuitrobot, nadat ze eerst bij gebruiker Richard van den Brand in Gilze gingen kijken. Hij werkt sinds kort met de nieuwste versie. 'Die kun je gemakkelijker inregelen', zegt Arno van Oosterhout. 'Je kunt een stapje terug in het programma, als je vindt dat het beter kan. Het inregelen van de robot is uitgevoerd door MS Schippers. Die had er twee rondes voor nodig, maar nu draait het goed.'

Een van de redenen om een spuitrobot aan te schaffen, was de nieuwbouw van de vleesvarkensstal. Die heeft grote afdelingen voor 250 vleesvarkens elk op 1 vierkante meter. Het schoonspuiten is dan een flinke klus. 'Schoonspuiten doen we altijd met twee man, zodat het niet te lang duurt', zegt Van Oosterhout.

Twee parttimemedewerkers

De vleesvarkenshouder werkt op het bedrijf van zijn ouders met 500 zeugen en 5.000 vleesvarkens. Omdat hij daarnaast een baan heeft voor drie dagen in de week, zijn er ook twee parttimemedewerkers.

De spuitrobot in combinatie met nareinigen werkt goed

Arno van Oosterhout, vleesvarkenshouder in Made

'Die willen we graag houden. Dit was een belangrijke reden om een spuitrobot aan te schaffen. Daardoor is het schoonmaakwerk veel minder belastend. We hoeven alleen na te werken. De medewerkers houden daardoor ook zin in het werk', licht Van Oosterhout toe.

Medewerkers uit eigen land

'We hebben niet precies naar de euro's gekeken. Met een goedkope buitenlandse arbeidskracht kan het schoonspuiten misschien wel goedkoper, maar we werken graag met medewerkers uit eigen land.'

Lees ook: Betere spuitrobot begint aan tweede leven

De spuitrobot gaat direct aan het werk, zodra de vleesvarkens weg zijn. Dan reinigt het apparaat de afdeling voor 80 tot 85 procent. 'Het zou nog verder kunnen, maar dan kost het meer water en duurt het langer omdat het om kleine onderdelen gaat. Daarom reinigen we zelf lampen en voerbuizen. De spuitrobot in combinatie met nareinigen werkt goed. Het is blinkend schoon zonder dat we inweken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer