Agrorobotica+van+Yanmar+voor+duurzame+landbouw
Nieuws
© Yanmar

Agrorobotica van Yanmar voor duurzame landbouw

Bij het verzorgen en monitoren van gewassen zal de landbouw in de toekomst steeds meer gebruikmaken van veldrobots. Yanmar R&D Europe werkt samen met partners om modulaire robotachtige landbouwtechnologieën te testen.

Verhoogde automatisering en technologie in de landbouw zijn op zich niets nieuws. Maar wat nieuw is, is hoe technologie wordt gebruikt om problemen aan te pakken die verband houden met de beheersing van ziekten en onstabiele weerpatronen. De focus ligt bij Yanmar op het behalen van goede opbrengsten op een ecologisch duurzame manier, door een kleinere inzet van chemicaliën.

Droogte, overstromingen, nieuwe plagen en ziekten vormen een bedreiging op alle continenten. Zelfs Europa staat voor een uitdaging in alle landbouwsystemen. Dit geldt vooral voor landen als Italië. Door de klimaatverandering is de olijvenoogst in 2018 met 57 procent gedaald, de laagste in 25 jaar.

Veldstudies

De Europese onderzoeksfaciliteit van Yanmar R&D Europe is genesteld in de heuvels boven Florence, Italië. Met een verscheidenheid aan veldstudies proberen ze een meerwaarde te leveren voor de landbouwsector. Ze ontwikkelen een systeem voor het bewaken, analyseren en beheren van landbouwgewassen. Het gaat om een tweejarig Smash-project dat de beschikking heeft over tien technologiepartners en 4 miljoen euro.

De afkorting Smash staat voor 'Smart Machine for Agricultural Solutions Hightech'. Dit project wordt medegefinancierd door de lokale overheid van Toscane. Het bestaat uit de ontwikkeling van een modulair robotplatform dat gebruikmaakt van de nieuwste informatiecommunicatietechnologie om gewassen en bodems te onderzoeken, de verzamelde informatie te analyseren en bruikbare informatie te verstrekken aan boeren ter ondersteuning van gewasbeheer.

Multifunctionele robotarm

Een van de vele taken van Yanmar was het ontwikkelen van besturingssystemen voor de multifunctionele robotarm voor onder andere mobiele werkzaamheden (bijvoorbeeld precisiespuiten), monitoren van gewassen, controleren van grondmonsters. Yanmar had onder andere mechanische expertise nodig om de structuur van het voertuig te ontwikkelen en experts omdat veel apparaten met elkaar moeten 'praten'.

Smash is geen enkele machine, maar een reeks verschillende apparaten waaronder een robot, basisstation, drones en veldsensoren. Een boer kan de taak programmeren die hij Smash wil laten uitvoeren. Er zijn twee werkende Smash-prototypen voor twee verschillende soorten gewassen: één voor wijnbouw en de andere voor spinazie. De eerste is al uitvoerig getest op een wijngaardboerderij in de provincie Pisa.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 10°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 9°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  40 %
Meer weer