Rijen+voor+fritesaardappelen+in+steden
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Rijen voor fritesaardappelen in steden

Akkerbouwer Peter de Regt uit Dronten leverde zaterdag fritesaardappelen voor de aardappelenbergen in Utrecht en Leeuwarden. De animo hiervoor is groot, merkte De Regt. 'Er staan rijen mensen voor de aardappelen in Utrecht, niet meer normaal.'

Op twaalf plekken door het hele land schepten mensen zaterdag voor 4,50 euro tassen en kratten vol fritesaardappelen. De actie was op poten gezet door Slow Food Youth Network Nederland en Jur Jacobs. Zij willen hiermee aandacht vragen voor voedseloverschotten en voedselverspilling. Thillie Bremer van Slow Food Youth Network Fryslân: 'Mensen vroegen vooraf waarom we niet uitdeelden of weggaven aan de voedselbank. Maar een aardappel is niet gratis. Wij willen de mensen bewust maken van de waarde van voedsel.'

Van der Regt kon 300 ton aardappelen niet afzetten omdat de horeca dichtging vanwege de coronacrisis. Hiervan verwacht hij 100 ton nog via andere manieren kwijt te raken. Zo richtte hij een aardappeldrive-thru op, leverde hij frites aan de voedselbank en deed hij mee aan de actie van Slow Food Youth Network.


Aandacht voor voedsel

In Utrecht leverde de agrarisch ondernemer 15.000 kilo Innovators, in Leeuwarden 9.000 kilo. Hitty van der Veen is in Leeuwarden een van de eersten die fritesaardappelen scheppen, drie manden vol. 'Niet alleen voor mezelf hoor, maar voor de hele buurt', glimlacht ze. Van der Veen vindt het belangrijk om boeren op deze manier te steunen. 'Aandacht voor voedsel is belangrijk. Mensen staan er te ver van af. Ze weten bijvoorbeeld niet wat ze met fritesaardappelen kunnen doen. Ze zijn weinig creatief.'

De inwoner van Ryptsjerk gaat de fritesaardappelen bakken in de oven. 'Met sla erbij wordt dat een supermaaltijd.'

Driehonderd mensen namen in Leeuwarden fritesaardappelen mee. De bigbag met aardappelen die overbleef, ging alsnog naar de voedselbank.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer