Accon+AVM%3A+%27Zet+fritescompensatie+niet+op+het+spel%27
Nieuws
© Haijo Dodde

Accon AVM: 'Zet fritescompensatie niet op het spel'

Aardappeltelers moeten nooit zomaar 'ja' zeggen als de verwerkende industrie met een voorstel om de oorspronkelijke afspraken te wijzigen. De compensatieregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) vanwege de coronacrisis is namelijk gebaseerd op de oorspronkelijke afspraken.

Accon AVM adviseert telers om contact op te nemen met een adviseur om zo te voorkomen dat de compensatie van de RVO.nl op het spel wordt gezet. Het accountantsbureau ontvangt op dit moment van verschillende aardappeltelers voorstellen van hun verwerker(s) om de problemen met de levering van aardappelen op te lossen.


In de voorstellen stelt de verwerkende industrie vaak een wijziging voor van de oorspronkelijke afspraken tussen de teler en de verwerker. 'Maar de compensatieregeling is juist gebaseerd op die oorspronkelijke afspraken. Zeg dus nooit zomaar 'ja', benadrukt Accon AVM.


Aanvulling

Om risico's te beperken, adviseert Accon AVM aardappeltelers om de bestaande overeenkomst niet te beëindigen in onderling overleg of als ontbonden te beschouwen. 'Maak juist in aanvulling hierop afspraken met de verwerker om de schade zoveel mogelijk te beperken', adviseert het accountantsbureau.

De kern van het advies van Accon AVM is dat het niet zo mag zijn dat telers zelf verantwoordelijk worden gehouden voor de ontstane omzetdaling. 'Als telers een nieuwe overeenkomst sluiten, dan bestaat het risico dat ze willens en wetens akkoord gaan met de lagere prijs en niet in aanmerking komt voor de compensatie door de overheid. Wees hier uiterst voorzichtig mee.'


Adviezen

De adviezen van Accon AVM zijn: waak ervoor dat de totale vergoeding nooit hoger is dan de oorspronkelijke prijs; leg duidelijk vast dat de aardappelen die worden opgehaald, niet tot frites, koelverse aardappelen en tafelaardappelen in kleinverpakking worden verwerkt; houd de bestaande overeenkomst in stand en maak in aanvulling daarop nieuwe schadebeperkende afspraken met de verwerker(s); laat een contract door Accon AVM beoordelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer