Tijdelijke vrijstelling Benevia tegen trips in prei

Het middel Benevia krijgt een tijdelijke vrijstelling voor gebruik in de onbedekte teelt van prei voor de bestrijding van tabakstrips.

Tijdelijke+vrijstelling+Benevia+tegen+trips+in+prei
© Lé Giesen

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verleent deze tijdelijke vrijstelling binnen de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden. De vrijstelling geldt voor 120 dagen na publicatie in de Staatscourant.

De toepassing van het middel in prei is uitsluitend toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van één van de volgende maatregelen:

 • Een veldspuit met sleepdoeksysteem in combinatie met TeeJet AI 110-015 spuitdoppen en een spuitdruk van maximaal 3 bar en een bijbehorende kantdop bij een spuitdophoogte van maximaal 20 centimeter met inachtneming van een teeltvrije zone van tenminste 200 centimeter (gemeten vanaf het midden van de laatste rij of de laatste plant in de rij tot aan de perceelgrens).
 • Lage spuitboomhoogte (met daarvoor geschikte spuitapparatuur, maximaal 30 centimeter boven de top van het gewas) met driftarme Venturidop in combinatie met een kantdop en luchtondersteuning met inachtneming van een totale teeltvrije zone van tenminste 2 meter (gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij tot aan de perceelgrens).
 • Conventionele spuit met minimaal 50 procent driftreducerende spuitdoppen in combinatie met een kantdop en Hardi TwinForce luchtondersteuning met inachtneming van een totale teeltvrije zone van tenminste 2 meter (gemeten vanaf het midden van de laatste gewasrij tot aan de perceelgrens).
 • Door de hoge tripsdruk als gevolg van extreme weersomstandigheden in 2018 en het gebrek aan selectieve middelen, is het middelenpakket momenteel onvoldoende, waardoor de teelt in gevaar komt. De andere maatregelen zijn niet voldoende om tabakstrips in de teelt van prei voldoende te kunnen beheersen.

Resistentiemanagement:

Het middel Benevia bevat de werkzame stof cyantraniliprole. Cyantraniliprole behoort tot de ryanodine receptor modulators. De Irac code is 28. Bij dit product bestaat er kans op resistentieontwikkeling. In het kader van resistentiemanagement dienen telers de adviezen, die gegeven worden in de voorlichtingsboodschappen, op te volgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer