Streep+door+Vertimec+voor+bestrijding+processierups
Nieuws
© Ctgb

Streep door Vertimec voor bestrijding processierups

Met onmiddellijke ingang is de proefontheffing ingetrokken voor het injecteren van eiken met het middel Vertimec voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Voor een dergelijke proefontheffing volstaat een melding. Het middel is voor de proef aangemeld als biocide, een middel gericht op het doden van plaagdieren. Middelen met de actieve stof uit Vertimec zijn als biocide tot nu toe alleen toegelaten voor het bestrijden van organismen in gesloten, goed te definiëren ruimtes.

Na een interne evaluatie heeft het Ctgb besloten voor het toedienen buiten in een eik ook de kennis van milieu-aspecten van gewasbeschermingsmiddelen in te zetten. Dat betekent dat nu breder is gekeken naar de gevolgen van het middel in het milieu, zoals naar andere organismen die leven in en bij de boom.

Foeragerende vogels

Ctgb oordeelt dat die risico’s voor andere insecten en voor bijvoorbeeld foeragerende vogels te groot zijn. Die risico’s kunnen bij de toepassing niet worden weggenomen met aanvullende voorschriften. Daarom besluit het Ctgb tot intrekken van de proefontheffing. Vertimec is met onmiddellijke ingang niet meer toegestaan.

Onder meer de Vlinderstichting tekende vorige week bezwaar aan tegen de proefontheffing voor Vertimec die het Ctgb eind maart nog goedkeurde. De stichting wees op de brede werking van het middel en het nadelige effect op nuttige insecten en daarmee de biodiversiteit.

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer