VVD stelt vragen over verplaatsen aardappelonderzoek HZPC

De VVD-Kamerleden Helma Lodders en Aukje de Vries willen van minister Carola Schouten weten wat zij ervan vindt dat HZPC een deel van het aardappelonderzoek verplaatst naar Canada vanwege de strenge Europese regelgeving rondom nieuwe veredelingstechnieken.

VVD+stelt+vragen+over+verplaatsen+aardappelonderzoek+HZPC
© Nieuwe Oogst

Lodders en De Vries wijzen de minister van LNV met hun Kamervragen op een bericht in vakblad Boerderij. Daarin staat dat veredelingsbedrijf HZPC voor bepaalde onderzoeksactiviteiten uitwijkt naar Canada. De reden voor deze verplaatsing is de beperkte mogelijkheid voor ondernemers om iets kunnen doen met nieuwe veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas.

Volgens de Kamerleden legt de Nederlandse overheid de lat voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds hoger. Maar tegelijkertijd zijn zij van mening dat de ontwikkeling van alternatieven om gewassen te beschermen of sterker te maken, worden tegengewerkt.

Trage toelating groene middelen

Naast de uitbreiding van veredelingstechnieken noemen Lodders en De Vries hierbij ook de trage toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen. Zonder goede alternatieven nemen de risico's op problemen tijdens de teelt alleen maar toe.

De VVD'ers vragen Schouten welke concrete stappen zij gaat ondernemen om te voorkomen dat meer bedrijven het voorbeeld van HZPC gaan volgen. Verder maken ze zich zorgen om de concurrentiepositie van de Nederlandse pootgoedsector in met name Afrika en Azië. De kans bestaat dat veredelaars uit de VS en Canada dankzij de nieuwe technieken juist voor deze markten sneller betere rassen kunnen kweken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer