Actie+%27Bezem+door+de+middelenkast%27+in+Brabant+verlengd
Nieuws
© Horticoop

Actie 'Bezem door de middelenkast' in Brabant verlengd

De actie 'Bezem door de middelenkast' gaat langer door. Loonwerkers in Zuidoost-Brabant kunnen zich nog tot 16 maart aanmelden om gewasbeschermingsmiddelen waarvan de toelating is vervallen te laten afvoeren.

De actie is onder de vlag van het project Schoon Water voor Brabant opgezet door de provincie Noord-Brabant, de Brabantse waterschappen, drinkwaterbedrijf Brabant Water, ZLTO, brancheorganisatie Cumela en RIWA.

Niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen zijn tijdens deze actie probleemloos in te leveren en worden niet doorgegeven aan handhavers. De middelen die worden aangemeld, worden dus niet beboet. De partners in het project willen het voor onder meer loonwerkers en boeren makkelijker maken om hun overtollige gewasbeschermingsmiddelen op een verantwoorde manier af te voeren.

Milieuwinst

Het veilig afvoeren van niet meer toegelaten gewasbestrijdingsmiddelen levert veel milieuwinst op. In het oppervlakte- en grondwater worden nog steeds middelen gevonden die de norm overschrijden. Hierdoor kan de waterkwaliteit vaak nauwelijks verbeteren.

Ter bescherming van dit water kunnen de middelen worden aangemeld om kosteloos te worden afgevoerd. Het initiatief is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven die mogelijk nog gewasbeschermingsmiddelen in hun middelenkast hebben staan.

Plaatselijke milieustraat

Het bedrijf CLM coördineert de actie. Bij de meeste deelnemende gemeenten kunnen de bedrijven de aangemelde spullen inleveren bij de plaatselijke milieustraat. In enkele gevallen komt een erkend afvalinzamelaar de aangemelde spullen ophalen.

Aanmelden kan via de website van 'Bezem door de middelenkast'.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer